O Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος έδωσε το δικό του μήνυμα για την «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» 2024

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης». Αυτή η τόσο σημαντική ημέρα έχει σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Κατά τον εορτασμό αυτής της ημέρας διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης».

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Το φετινό θέμα για την «Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης» το οποίο είναι «Πλανήτης εναντίον Πλαστικών» μας καλεί να υποστηρίξουμε την ευρεία ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο των πλαστικών για την υγεία και να καταργήσουμε γρήγορα όλα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης αποτελεί και για το 2024, μια συλλογική έκφραση της παγκόσμιας κοινότητας για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Τα παιδιά μας εξαρτώνται άμεσα από την ποιότητα του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπτύσσονται. Η ίδια τους η επιβίωση, η υγεία και η ανάπτυξη είναι αλληλένδετες με την ύπαρξη ενός ασφαλούς και καθαρού περιβάλλοντος.

Η Διεθνής Ημέρα της Γης είναι ημέρα για ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη μας, όπως η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο όρων είναι αναγκαία. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρεται μόνο στην άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ η κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει την υπερθέρμανση καθώς και τις συνέπειές της, όπως το λιώσιμο των παγετώνων, οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις ή η συχνότερη ξηρασία.

Παγκόσμιες Ημέρες σαν και αυτή, μας καλούν όλους να αφυπνιστούμε και να μην λησμονούμε την αναγκαιότητα της προστασίας του γήινου φυσικού περιβάλλοντος. Οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται μετά από αυτά, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, αλλά παράλληλα να συμβάλλουμε σε κάθε δράση που στοχεύει στην αφύπνιση όλων μας για το μέλλον του πλανήτη. Είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας. Η Διεθνής Ημέρα της Γης θα πρέπει να γίνει καθημερινή για όλο τον χρόνο, θα πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε θετικά και να έχουμε την ευθύνη της αλληλεγγύης σε αυτόν τον πλανήτη.

Στην Διεθνή Ημέρα Μητέρας Γης, ας δεσμευτούμε όλοι να εργαστούμε σκληρά για την αποκατάσταση του πλανήτη μας και τη συμφιλίωση με την φύση. Στην κατεύθυνση αυτή και ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), από την ίδρυση του έως σήμερα, καταβάλλει καθημερινά με αμείωτη ένταση σημαντικές προσπάθειες, σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, τους εργαζομένους και τους εθελοντές του, βάζοντας έτσι το δικό του λιθαράκι, στη συνολική προσπάθεια διατήρησης, προστασίας και ανάπλασης του Φυσικού μας Περιβάλλοντος».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.