O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος στην σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για την προετοιμασία της χειμερινής περιόδου

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για τον απολογισμό της αντιπυρικής και την προετοιμασία της χειμερινής περιόδου, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε προγραμματισμός και εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού αντιμετώπισης των χειμερινών καιρικών φαινομένων, καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που έχει λάβει ο Δήμος, από το Δήμαρχο Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού, από το Γενικό Γραμματέας του Δήμου Βασίλη Πιστικίδη και από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Αντώνη Παλπατζή.  Ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Πιστικίδης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Αντώνης Παλπατζής, η Υπεύθυνη για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Τζωρτζίνα Λεγάκη, ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Ραφήνας Πικερμίου (ΕΘΟΡΠ) Απόστολος Ασβεστάρης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας και εκπρόσωποι Συλλόγων του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος στην παρέμβασή του, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου λειτουργεί υποδειγματικά. Εμείς στο Σ.Π.Α.Π. είμαστε ήδη προετοιμασμένοι και πιστεύω ότι η αγαστή συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου θα επαναληφθεί και το χειμώνα.

Ο ΣΠΑΠ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ανοικτή σύμβαση προμήθειας αλατιού σε σακούλες με παράδοση 5ώρου, για την περίπτωση που χρειαστεί να μοιράσουμε, όπως κάθε χρόνο, στους Δήμους Μέλη μας.  Και εφέτος θα είμαστε και πάλι σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουμε το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, για τον εκχιονισμό των βορειότερων σημείων του Δήμου, εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.

Όσον αφορά την Πολιτική Προστασία απαιτείται σχεδιασμός εξ αρχής, ώστε να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, με πιο λεπτομερή και πιο ακριβή συντονισμό, καθώς και καθορισμένες αρμοδιότητες, υποχρεώσεις και αποστολή για τον κάθε ένα από τους εμπλεκομένους φορείς ή φυσικά πρόσωπα.  Έτσι θα αποφευχθούν δυσλειτουργίες, λάθη και παραλείψεις που είχαν τραγικά αποτελέσματα όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο σε Μάνδρα, Μάτι, Σαρωνικό και αλλού. Ο σημερινός σχεδιασμός έχει στρατηγική κατεύθυνση προς την καταστολή, αντί της πρόληψης.   Μία σημαντικότατη στρατηγική αλλαγή που πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί είναι η κατεύθυνση των πόρων υπέρ της πρόληψης και όχι υπέρ της καταστολής. Σήμερα οι πόροι κατευθύνονται ετεροβαρώς υπέρ της καταστολής, το οποίο έχει αποδειχθεί λανθασμένο.  Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει άμεσα υπέρ των δράσεων πρόληψης, διότι η έλλειψη επαρκούς πρόληψης στοιχίζει πολύ ακριβά στο περιβάλλον, στους πολίτες, σε οικονομικούς πόρους, σε περιουσίες και ενίοτε σε ανθρώπινες ζωές.

Επίσης νομίζω ότι θα ήταν ωφέλιμο, να δημιουργηθεί ειδικό ξεχωριστό Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία αποτελούμενο από 8μηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα αναγκαιότητα αποτελεί πλέον η μετατροπή των 4μήνων Συμβάσεων Πυροπροστασίας σε 5μηνες, ώστε να συμπίπτουν με την χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση υλοποίηση του πάγιου αιτήματος της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και χρήζουν πρόληψη και καταστολή.

Επιπροσθέτως, για λόγους διαφάνειας είναι αναγκαία η θέσπιση απολογισμού δαπανών και λογοδοσίας για τα χρήματα που διατίθενται στους ΟΤΑ για δράσεις Πυροπροστασίας ή Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου που βοηθούν το Σύνδεσμο στη διοικητική του λειτουργία, επιλύοντας ζωτικά θέματα διοικητικής φύσεως».

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.