Στη διάσωση των «εμβληματικών φοινικοειδών» στο Μαρούσι με φιλικά προς το περιβάλλον και με ασφαλή για τη δημόσια Υγεία μέσα προχωρά ο Δήμος Αμαρουσίου

Εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί ριζική λύση στο πρόβλημα όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της ημερίδας με θέμα: «Διάσωση και Φροντίδα των Φοινικοειδών στην πόλη»

Την εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, βάσει της γενικής εμπειρίας, ριζική αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών από το ρυγχωτό σκαθάρι επεσήμαναν οι επιστήμονες στην ημερίδα με θέμα: «Διάσωση και Φροντίδα των Φοινικοειδών στην πόλη»που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις με ανεπανόρθωτες συνέπειες για τα φοινικοειδή. Ως αδιανόητο να μην καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασωθούν τουλάχιστον τα «εμβληματικά φοινικόδεντρα της πόλης», χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) Γιώργος Πατούλης, που ενημέρωσε το πλήθος των προσκεκλημένων για το δύσκολο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει για να αντιμετωπίσει τον προσβολέα επιλέγοντας με συνέχεια και συνέπεια να εφαρμόσει τον πιο ακριβό τρόπο κάνοντας χρήση βιολογικών, απόλυτα ασφαλών για την ανθρώπινη Υγεία και φιλικών προς το περιβάλλον, σκευασμάτων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε εν συντομία τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος κατά την τελευταία τριετία από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φοινικοειδή στο Μαρούσι. «Ως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος Δήμος, που πρωτοπορεί μέσα από τις πρακτικές και τις διαδικασίες που ακολουθεί, όπως πράξαμε και στο παρελθόν με το φαινόμενο της βαμβακίασης τα πεύκα, από τα πρώτα κιόλας σημάδια εξάπλωσης του ρυγχωτού σκαθαριού, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που πλέον φαίνεται να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μέσα από ενέργειες όπως αυτή, που αφορά στη «θεραπεία» των φοινικοειδών σε γειτονιές της πόλης με οικολογικά σκευάσματα, ακίνδυνα για την ανθρώπινη Υγεία και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και εκστρατείες ενημέρωσης των κατοίκων τόσο κατά το παρελθόν όσο και το επόμενο χρονικό διάστημα, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας και διάσωσης όσων δέντρων μπορέσουμε».

photo_foinikoeidi_4

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Δασάρχης Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών Λεωνίδας Καζακόπουλος.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:

Ο Καθηγητής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Εμμανουήλ Νικόλαος, με θέμα: «Το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών. Ένας εχθρός – Εισβολέας».
Ο Ερευνητής Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος Δρ. Δημήτριος Κοντοδήμας, με θέμα: «Η αντιμετώπιση των εχθρών των φοινικοειδών»
Ο Ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Δρ. Αντώνιος Μιχαηλάκης, με θέμα: «Νέοι εντομολογικοί εχθροί στην Ελλάδα».
Στις εισηγήσεις των επιστημόνων παρουσιάστηκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

photo_foinikoeidi_8

Καταγγέλθηκε η χρήση χημικών φαρμάκων εντός του αστικού ιστού ως δια νόμου απαγορευτική καθώς η επί μακρόν χρήση τους μπορεί να αποβεί τοξική για τον άνθρωπο.
Επιβεβαιώθηκε ως η μόνη ασφαλής μέθοδος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον η χρήση βιολογικών σκευασμάτων.
Τονίστηκε, ωστόσο, η μεγάλη δυσκολία της βιολογικής καταπολέμησης ως χρονοβόρας και χρηματοβόρας διαδικασίας. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και, επίσης, έχει αμφίβολο αποτέλεσμα.
Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση σε μάκρος χρόνου με τη συνεργασία δημόσιων φορέων και ιδιωτών προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια καθώς είναι πολύ εύκολη η μεταφορά της προσβολής από τα ασθενή στα υγιή δέντρα.

Σημειώθηκε, επίσης, πως λόγω της απουσίας σαφούς καθοδήγησης από μέρους της Πολιτείας όσον αφορά στη διαχείριση του φαινομένου, σήμερα έχουμε οδηγηθεί στο να επικρατεί άγνοια, σύγχυση και προβληματισμός στον κόσμο.

Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στην προσοχή που πρέπει να δώσουν οι δημότες και οι έμποροι στη διακίνηση φυτοϋγειονομικού υλικού και επισημάνθηκε ότι, δυστυχώς, οι κλιματικές αλλαγές ευνοούν τις εισόδους νέων επικίνδυνων εχθρών.

photo_foinikoeidi_5

Σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στην εξάπλωση του φαινομένου, ο Δήμος Αμαρουσίου εξήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη διάσωση και προστασία τους μέσα από έντυπο οδηγιών που θα διανεμηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες προκειμένου με σαφήνεια να γνωρίζουν το σωστό τρόπο διαχείρισης των φοινικοειδών στους κήπους τους και να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου.

Κλείνοντας την ημερίδα ο Δήμαρχος κ. Πατούλης, εξέφρασε ως υποχρέωση την προστασία και την καταβολή προσπάθειας για τη διάσωση των ιστορικών «εμβληματικών» δέντρων στην πόλη του Αμαρουσίου. «Είναι αδιανόητο για μας να μην προσπαθήσουμε να σώσουμε τα ιστορικά φοινικόδεντρα του Αμαρουσίου. Με προϋπόθεση η όποια παρέμβασή μας να μην είναι σε βάρος του ανθρώπου, με επεμβάσεις στα συγκεκριμένα προσβεβλημένα δέντρα σε τακτά χρονικά διαστήματα για όσο χρειαστεί θα προσπαθήσουμε να τα διασώσουμε ευελπιστώντας στο καλύτερο αποτέλεσμα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, η καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτα Κυριακοπούλου, η εντομολόγος – ερευνήτρια στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», ο Διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής «Ουρσουλίνες» Χαράλαμπος Μελισσάρης, και εκπρόσωποι της Σχολής, ο Διευθυντής του Ι.Γ.Ε Γιώργος Μπαλωτής, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου και 50 φοιτητές, ο Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Φώτης Τσομπάνογλου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Αμαρουσίου Κατερίνα Κορώνη, εκπρόσωποι από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο γεωπόνος – μέλος του ΤΟ.ΣΥ.Ν Αμαρουσίου Ηλίας Ζορμπαλάς, όπως και εκπρόσωποι από τις εταιρίες Ecopalma Hellas, Total Green.

photo_foinikoeidi_11

Από μέρους των συλλόγων της πόλης: η πρόεδρος Συλλόγου Αναβρύτων «Άγιος Δημήτριος» Βασιλεία Σκότη, και μέλη του Συλλόγου, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βριλησσίων Αναστάσιος Βιρβίλης, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Στούντιο Α΄ Αθανάσιος Παναγόπουλος, η γραμματέας του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού» Καλιόπη Μητρογιώργου, ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βορείων Προαστίων «Κρηταγενής Ζευς» Άρης Χαιρέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων «Ο Νόστος» Άρης Κουζέλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνοικισμού Καρπαθίων Νίκος Μηναδάκης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαλιδίου «Ζωοδόχος Πηγή» Δημήτρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης, η πρόεδρος του Συλλόγου «Παρθενών» Εύα Κολαΐτου, η πρόεδρος του Τοπικού Συστήματος Αμαρουσίου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Μαριάνθη Ζερβάκη, η ταμίας του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Τα Ανάβρυτα» Ματίνα Ρογκάκου, ο εκπρόσωπος των μελισσοκόμων Τριαντάφυλλος Βολιώτης.

Επίσης, παρόντα ήταν τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Π Στέφανος Τσιπουράκης, Σεβαστός Βορέας, Αθανάσιος Μαργέτης, Αλκιβιάδης Σωτηρόπουλος, Νικόλαος Τζιλιγκάκης, Χρήστος Ποτίδης, όπως και εκπρόσωποι από το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Από το Δήμο Αμαρουσίου: ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αμαρουσίου Βασίλης Κόκκαλης, ο αρμόδιος για θέματα Σ.Π.Α.Π δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη, Δημήτρης Καρλαύτης, Αθανάσιος Βελής, Αθανάσιος Βλαχοπιώτης, Δημήτρης Σμυρνής, καθώς, επίσης, εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δήμου Αμαρουσίου και το Τμήμα Πρασίνου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.