Σε κλίμα επιβράβευσης και επιβεβαίωσης της καλής συνεργασίας από μέρους των Δήμων μελών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος δημόσιος απολογισμός του Σ.Π.Α.Π

Παρουσία Δημάρχων μελών του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π), μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου, εθελοντών που επιβράβευσαν τις προσπάθειες του αλλά και φίλων του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος δημόσιος απολογισμός της σημερινής Διοίκησης του Σ.Π.Α.Π από τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, για τις δράσεις και το έργο του από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP3

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π κ. Πατούλης, επικεντρώθηκε στην εξυγιαντική διαδικασία σε επίπεδο λειτουργίας του Συνδέσμου που ανέλαβε η νέα Διοίκηση εφαρμόζοντας ένα μοντέλο διοίκησης σύγχρονο το οποίο να στηρίζεται στο τρίπτυχο οργάνωση- διαφάνεια-αποτελεσματικότητα.

Εντάσσοντας και το δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων, που για πρώτη φορά πραγματοποίησε Διοίκηση στην ιστορία του Σ.Π.Α.Π, σε αυτή τη φιλοσοφία, ο κ. Πατούλης, μέσα από αναφορές σε στοιχεία παρουσίασε τα δεδομένα που παρέλαβε η νέα Διοίκηση από την προηγούμενη, τα εμπόδια και τα εκκρεμή ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί και τακτοποιήσει.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP17

«Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Σ.Π.Α.Π δεσμευτήκαμε ότι θα καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει ο Σύνδεσμος να αποκτήσει μία νέα δυναμική μέσα από μία διαδικασία εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης του ρόλου του στην προστασία και ανάδειξη του Πεντελικού. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτόν το νέο ρόλο στη νέα εποχή που εισέρχονταν ο Σ.Π.Α.Π, ήταν σαφές ότι χρειάζονταν να ακολουθηθεί μία διαδικασία εξυγίανσης σε επίπεδο διοικητικής μηχανής, προγραμματισμού, ελέγχου και διαφάνειας. Ο Σ.Π.Α.Π έπρεπε να λειτουργήσει με διαδικασίες νομιμότητας και δικαιοσύνης και αυτό για μας ήταν αδιαπραγμάτευτο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π.

Για την παρουσίαση του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π Γιώργου Πατούλη, πατήστε εδώ 

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στις προηγούμενες οφειλές ύψους 97.500 ευρώ περίπου, που κλήθηκε να διεκπεραιώσει ο Σ.Π.Α.Π, υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν παρά μόνο τέσσερις μήνες μετά με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του ταμείου, στις αντιξοότητες που υπήρξαν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 καθώς δεν βρέθηκε παλαιότερο ηλεκτρονικό αρχείο, στις διαδικαστικές και γραφειοκρατικές εκκρεμότητες αναφορικά με δύο έργα της προηγούμενης Διοίκησης, την ανάπλαση πηγών στο Πεντελικό όρος και το πότισμα δεντροφυτεύσεων στον Κοκκιναρά Πεντελικού, αλλά και στη συστηματική δουλειά που επί σειρά μηνών απαιτήθηκε για να οργανωθεί εξ αρχής το αρχείο του Συνδέσμου καθώς βρίσκονταν εν πλήρη αταξία, ώστε σήμερα να θεωρείται απόλυτα αξιόπιστο.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP40

Αναφορικά με το στόλο των 21 οχημάτων του Σ.Π.Α.Π που παρελήφθησαν, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο αδειοδοτήσεων και εγγράφων, αλλά και σε επιχειρησιακό και σε επίπεδο ασφάλειας για τους χειριστές. Από μέρους του Συνδέσμου κινήθηκαν άμεσα διαδικασίες για έλεγχο ΚΤΕΟ, επισκευή, συντήρηση προκειμένου τα εν λειτουργία οχήματα να είναι καθ’ όλα νόμιμα και ασφαλή.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP22

Στο θέμα του εθελοντισμού ο κ. Πατούλης, εστίασε στη συγκρότηση και λειτουργία Ενιαίου Μητρώου Εθελοντών που ξεκίνησε ο Σ.Π.Α.Π, το οποίο σήμερα αριθμεί περισσότερους από 650 ενεργούς εθελοντές, είτε μεμονωμένους είτε σε ομάδες, που κατά το 2011 συμμετείχαν στις αναδασώσεις, ποτίσματα, καθαρισμούς αλλά και στις άλλες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στις ενέργειες που σύντομα θα ανακοινωθούν για κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των εθελοντών των 12 δήμων μελών με τη συνδρομή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ώστε ο κάθε εθελοντής, σε επίπεδο πυροπροστασίας, να γνωρίζει επακριβώς τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνει και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να παρέμβει στο αρχικό στάδιο της καταστολής.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP23

Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού ο Σ.Π.Α.Π για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου το 2011 προσέλαβε 66 διμηνίτες, τους οποίους για πρώτη φορά και μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης, κατένειμε σε όλους τους δήμους μέλη του.

Στον τομέα της πυροπροστασίας, ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει την επεξεργασία επιχειρησιακού σχεδίου πυροπροστασίας για τους 12 Δήμους μέλη, ενώ έχουν γίνει ενέργειες για την ανάπτυξη συστήματος πυρανίχνευσης αξιοποιώντας τη χρήση των νέων τεχνολογιών (MIS, GIS κ.ά.), για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού που διαθέτει ο Σ.Π.Α.Π.

22_03_12_Patoulis_1os_Dhmosios_Apologismos_SPAP34

Αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο και στις πρωτοβουλίες του Σ.Π.Α.Π στο θέμα της ενδεχόμενης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό, με την επισήμανση της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου ότι καμία άλλη χρήση πέρα της αναδάσωσης, και σε κηρυγμένη ως αναδασωτέα έκταση, δεν είναι θεμιτή στο Πεντελικό.

Στους στόχους του Συνδέσμου για το τρέχον έτος αναφέρθηκαν η έναρξη της εκπαίδευσης και πιστοποίησης των πρώτων ομάδων εθελοντών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας για το σύνολο των δήμων μελών, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη διαδικασία των συστημάτων πυρανίχνευσης, η αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων του Σ.Π.Α.Π, η εκπόνηση μελετών για αναπλάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του Πεντελικού, η διερεύνηση της συνεργασίας με άλλους Συνδέσμους, η προσέλκυση νέων μελών Δήμων για ένταξη στο Σύνδεσμο όπου ήδη παρεμβαίνει ο Σ.Π.Α.Π με τις ενέργειές του κ.α.

«Σε αυτή τη βάση του σοβαρού ομιλητή χτίζουμε και τη συνεργασία μας με φορείς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς εταίρους. Έχουμε ήδη ενεργοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προσέγγισης χορηγών εταιριών όπως και άλλων ιδρυμάτων που μπορούν να συνδράμουν το έργο του Συνδέσμου στο πλαίσιο της κοινωνικής τους ευθύνης. Κινητικότητα υπάρχει και σε επίπεδο αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των σκοπών του Συνδέσμου» επεσήμανε ο κ. Πατούλης.

Οι παρόντες Δήμαρχοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δήμων μελών αλλά και των φορέων όπως ο Σ.Π.Α.Υ, απευθύνοντας το δικό τους χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την πολύ καλή συνεργασία με το Σύνδεσμο, επικρότησαν τις πρωτοβουλίες του και το άνοιγμά του προς όλα τα μέλη, και επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο έργο του Συνδέσμου στο παρόν και στο μέλλον.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Παλλήνης και μέλος του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Π Αθανάσιος Ζούτσος, ο Δήμαρχος Γαλατσίου και μέλος του Δ.Σ του Σ.Π.Α.Π ΚυριάκοςΤσίρος, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας και μέλος του Δ.Σ Αθανάσιος Μαργέτης, τα μέλη του Δ.Σ: από το Δήμο Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης,από το Δήμο Βριλησσίων Νίκος Τζιλιγκάκης, από το Δήμο Κηφισιάς Λεωνίδας Ψυχόπαιδας, από το Δήμο Γαλατσίου Χριστίνα Μπούρα, και Ιωάννης Σιδέρης, από το Δήμο Παλλήνης Κωνσταντίνος Μπάκας, ο Περιφερειακής Σύμβουλος Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νικόλας Αλεπούς, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Νέας Ιωνίας Φώτης Τσομπάνογλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου Μιχάλης Χρηστάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βριλησσίων Ευάγγελος Φανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Διονύσου Ανδρέας Μαλάτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πεύκης – Λυκόβρυσης Τάσος Μαυρίδης, οι εκπρόσωποι του Δήμου Μαραθώνα Γιάννης Γιαννακόπουλος, και Παντελής Ζαγάρης, ο Συντονιστής των Προγραμμάτων του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ) Βασίλης Νομικός, ο Διοικητής της Δ.Π.Υ. Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος Αναστάσιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής «Ώρα για Δράση» Νίκος Κιούσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληνιών Αμαρουσίου «Ο Νόστος» Άρης Γκουζέλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους» κ. Θεοδωρακοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αμαρυσία Εστία» κ. Κοντοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Πνοή» Ευάγγελος Κουτρουμπής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας Παναγιώτης Λάιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ανέγερσης Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αμαρουσίου Ελένη Βλάχου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Χάρης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, ο Πρόεδρος του Εκδρομικού & Περιηγητικού Ομίλου Αμαρουσίου Μ. Ουίλς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων Μ. Χατζηδημητράκη, εκπρόσωποι από τον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, τους Προσκόπους Ανατολικής Αττικής κ.α.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.