Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος στην συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε με θέμα την μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ομάδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. καθώς και Προέδρους των ΠΕΔ απ’ όλη την Ελλάδα με θέμα την μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους. Της Αντιπροσωπείας της Κ.Ε.Δ.Ε. ηγείτο ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ενώ από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας Πέτρος Πουλάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, για μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης, οι πάγιες θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για τα ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να συσταθεί μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κ.Ε.Δ.Ε., με αντικείμενο την επεξεργασία επιμέρους θεμάτων που σχετίζονται με την πρόταση της και το πώς θα λειτουργήσει η ενδιάμεση μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή της. Επιπρόσθετα κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν ενδελεχώς και τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας που θέτει η κυβέρνηση επί της πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, δεν υφίστανται.

Παράλληλα κατά τη συζήτηση, από πλευράς της Κ.Ε.Δ.Ε., τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που προκαλεί στους Δήμους ο νόμος «Κλεισθένης» της κυβέρνησης, με έμφαση στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, κατέστησε σαφές ότι η κατεύθυνση του σχεδιασμού θα πρέπει να κινείται γύρω από τη λογική ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση στα έσοδα των Δήμων αλλά αντιθέτως, ενίσχυση της χρηματοδότησης τους, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα κόμμα εξουσίας, για πρώτη φορά, καλεί την Κ.Ε.Δ.Ε. να συμμετάσχει στη διαβούλευση επί των μεταρρυθμιστικών του προτάσεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, κατά τη διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος. Σχετικά με τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. για τα οικονομικά των Δήμων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μίας συνολικής και ριζικής μεταρρύθμισης που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διασφαλίζει  την οικονομική ανεξαρτησία και τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων. Και κατέληξε: Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης, που αποτελεί πάγια θέση της Κ.Ε.Δ.Ε.».

  

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε:

«Η σημερινή σύσκεψη είναι ιδιαίτερης σημασίας με δεδομένες τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις σχετικές εξαγγελίες στην πρόσφατη ΔΕΘ και το πλαίσιο του προγράμματος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρούν ότι οι θέσεις που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τόσο στην προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας και επάρκειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης του Κράτους».

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.