Έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΠ για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων μαρμάρου στο Πεντελικό.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ για το θέμα της επιχειρούμενης λειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό και συγκεκριμένα από την εταιρεία  ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ, στη θέση ‘’Βαθιά Χούνη Άνω Ραπεντώσας’’.

Ειδικότερα στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την επιχειρούμενη λειτουργία λατομείου μαρμάρου στο  Πεντελικό.

Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι απλά τοπικό, επειδή το κύριο βάρος θα το σηκώσει ο Δήμος Διονύσου, είναι  διαδημοτικό επειδή το βάρος έστω και σε μικρότερο βαθμό θα το υποστούν οι Δήμοι Πεντέλης, Κηφισιάς, Μαραθώνα κ.α., λόγω της τεράστιας ρύπανσης από την σκόνη και της αύξησης κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο από τεράστια φορτηγά, είναι όμως και πρόβλημα του Λεκανοπεδίου και ολόκληρης της Αττικής, επειδή πλήττεται και μάλιστα βάναυσα το Πεντελικό, ένα από τα τρία εμβληματικά όρη που ορίζουν την περιοχή του λεκανοπεδίου, γιατί με την προωθούμενη εκμετάλλευση, απειλείται το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα ολοκλήρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, με την καταστροφή ενός από τους βασικούς πνεύμονες ζωής του.

Η  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όπως ενημερωθήκαμε  διαβιβάσθηκε στον Δήμο Διονύσου,  από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής  στα πλαίσια της διαδικασίας διαβούλευσης και αφορά την λειτουργία “Λατομείου Μαρμάρου’’ στη Βόρεια πλευρά της Πεντέλης, στο Λατομικό Χώρο 1 (Λ.Χ. 1), στην θέση βαθιά Χούνη άνω Ραπεντώσας της ΔΚ Διονύσου και σε χώρο ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου.  Επισημαίνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος της επιχειρούμενης δημιουργίας του λατομείου στο Πεντελικό είναι έκτασης 910 στρεμμάτων και  ότι μικρό τμήμα του συγκεκριμένου χώρου εμβαδού 7,320 στρεμμάτων βρίσκεται εντός των Διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης , ενώ ο υπόλοιπος χώρος βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Διονύσου. Για τον συγκεκριμένο χώρο έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 4 αποφάσεις του κ. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για διενέργεια ερευνητικών εργασιών με γεωλογικές μεθόδους (Χωρίς Επέμβαση Επί Του Εδάφους) εκτάσεων ( 201.497μ., 243.810 μ.,145.522μ.,212.913μ.) και σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση αναμένεται μία ακόμα. Επί των συγκεκριμένων αποφάσεων (3 από τις 4) του  Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής υπεβλήθησαν 3 προσφυγές από τον Δήμο Διονύσου και φορείς του Δήμου Διονύσου.

Επειδή :

 1. H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει κατατεθεί δεν αναφέρεται στο σύνολο της πραγματικής έκτασης των 912 στρεμμάτων, αλλά σε τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η δραστηριότητα να μην κατατάσσεται στην πραγματική κατηγορία, για να ισχύσουν οι κατά νόμων προϋποθέσεις όσον αφορά τις προκαλούμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.
 2. Το σύνολο της έκτασης του υπό λειτουργία λατομείου βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, μετά από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Πεντελικού.
 3. Η όλη δραστηριότητα θα απέχει μόλις περί τα 100 μ. από το Αρχαίο Λατομείο που βγήκαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, 260 μ περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο και τα όρια του Ρ.Σ Διονύσου, καθώς και 910 μ από τον οικισμό της Ραπεντώσας.
 4. Η δραστηριότητα θα είναι ορατή όχι μόνον από πολλές περιοχές τού Δήμου Διονύσου, της Πεντέλης, της Νέας Μάκρης, των Αφιδνών, αλλά και πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής.
 5.  Ότι η υπό έγκριση εκμετάλλευση, λόγω του μικρού ποσοστού αποληψιμότητας μαρμάρου (μικρότερου του 5%), ουσιαστικά αφορά δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών υλικών και           μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη λατομική ζώνη της Χώρας.
 1. Ότι θα δημιουργήσει, εξαιτίας του μεγάλου πραγματικού όγκου μεταφοράς κυρίως αδρανών υλικών με μεγάλα φορτηγά, μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα και εγκυμονούνται κίνδυνοι στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών στις πλησίον ευρισκόμενες Λεωφόρο Διονύσου (μόλις περί τα 385 μ) προς Διόνυσο, Κηφισιά και Νέα Μάκρη, οδό Ξενίας (Δήμου Κηφισιάς) και προέκταση της προς την Νέα Πεντέλη.
 2. Ότι η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από 40 χρόνια και αφού πρώτα λεηλατηθεί και καταστραφεί αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής.
 3. Επειδή για εμάς το Πεντελικό, βασικό πνεύμονα ζωής για το Λεκανοπέδιο, χρειάζεται ένα σχέδιο που θα προβλέπει αναπλάσεις, δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, χώρων ιστορίας και πολιτισμού.

Είναι φανερό μετά από αυτά, ότι το κόστος, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, σε σχέση με το όποιο ιδιωτικό επιχειρηματικό οικονομικό όφελος, θα είναι συντριπτικά δυσανάλογα μεγάλο.

Για τους λόγους αυτούς εισηγούμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ να αντιταχθούμε με κάθε τρόπο στην παραπάνω πρωτοφανή απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος του Πεντελικού και πιο συγκεκριμένα :

 1. Nα καταδικάσουμε κατηγορηματικά και σαφώς την προωθούμενη εκμετάλλευση και να ζητήσουμε από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων-Μελών του ΣΠΑΠ να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις κατά της λειτουργίας λατομείων μαρμάρου στο Πεντελικό.
 2. Να εκδώσουμε ψήφισμα που να καταδικάζει την επιχειρούμενη λειτουργία λατομείου στο Πεντελικό και να ζητήσουμε από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων-Μελών του ΣΠΑΠ να εκδώσουν αντίστοιχα ψηφίσματα.
 3. Να υπογράψουμε σύμβαση με έγκριτους νομικούς γνώστες των συγκεκριμένων θεμάτων για όποια ενέργεια απαιτηθεί ακόμα και επιπέδου Συμβουλίου Επικρατείας.
 4. Να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τον κυρίως θιγόμενο Δήμο Διονύσου αλλά και τους Δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς και Μαραθώνα.
 5. Να ενημερώσουμε τους φορείς και τους πολίτες για το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πεντελικό με κάθε τρόπο.
 6. Να ενημερώσουμε τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αττικής και τους αρμόδιους υπουργούς για την αντίθεσή μας στην ολοκληρωτική καταστροφή του Πεντελικού με την προωθούμενη εκμετάλλευση».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ συμφώνησε ομόφωνα με την πρόταση του Προέδρου και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΠΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του  ΣΠΑΠ επειδή με την προωθούμενη λειτουργία λατομείων μαρμάρων στο Πεντελικό, απειλείται βάναυσα, το περιβάλλον του Πεντελικού, η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα όχι μόνον των κατοίκων των Δήμων Διονύσου, Πεντέλης, Μαραθώνα και Κηφισιάς, αλλά και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου της Αττικής, με την καταστροφή ενός από τους βασικούς πνεύμονες ζωής της αποφάσισε ομόφωνα την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην προσπάθειας λατομείου μαρμάρων από τη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕΕ, στο Πεντελικό.

Εκφράζει  ομόφωνα την αντίθεσή του στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής πριν ένα μήνα περίπου, που αφορούν την άδεια διενέργειας ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτασμάτων μαρμάρου σε πληθώρα εκτάσεων στο Πεντελικό συνολικής έκτασης περίπου 910 στρεμμάτων.

Μετά από μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων διαπίστωσε:

Ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει κατατεθεί δεν αναφέρεται στο σύνολο της πραγματικής έκτασης των 912 στρεμμάτων, αλλά σε τμήμα αυτής 243 στρεμμάτων, με συνέπεια η επιχειρούμενη δραστηριότητα να έχει κατατμηθεί, με αποτέλεσμα να μην κατατάσσεται στην πραγματική λατομική κατηγορία που ανήκει,  για να ισχύσουν οι κατά νόμων προϋποθέσεις όσον αφορά τις προκαλούμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις.

Ότι η όλη εκμετάλλευση:

Βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους, σε δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες, μετά από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ενώ αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής του Πεντελικού.

Απέχει μόλις περί τα 100 μ. από το Αρχαίο Λατομείο που βγήκαν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα,  260 μ περίπου από τον αρχαιολογικό χώρο και τα όρια του Ρ.Σ Διονύσου, καθώς και 910 μ από τον οικισμό της Ραπεντώσας.

Είναι ορατή όχι μόνον από το Διόνυσο, πολλές άλλες περιοχές τού Δήμου Διονύσου, της Πεντέλης, της Νέας Μάκρης, των Αφιδνών, αλλά και του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Ότι η εκμετάλλευση, λόγω του μικρού ποσοστού αποληψιμότητας μαρμάρου (μικρότερου του 5%), ουσιαστικά αφορά δραστηριότητα εξόρυξης αδρανών υλικών και μάλιστα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη λατομική ζώνη της Χώρας,

Ότι θα δημιουργήσει εξαιτίας του μεγάλου πραγματικού όγκου, κυρίως αδρανών υλικών μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και πεζών στις πλησίον ευρισκόμενες Λεωφόρο Διονύσου (μόλις περί τα 385 μ) προς Διόνυσο, Κηφισιά  και Νέα Μάκρη, οδό Ξενίας  (Δήμου Κηφισιάς) και προέκταση της προς την Νέα Πεντέλη.

Ότι η όποια υποσχόμενη ανάπλαση του χώρου, θα αρχίσει τουλάχιστον μετά από  45 χρόνια και αφού πρώτα λεηλατηθεί και καταστραφεί αυτό το εμβληματικό όρος της Αττικής.

Για τους λόγους αυτούς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΠ διατρανώνει, ότι θα αντιταχθεί με κάθε τρόπο στην παραπάνω πρωτοφανή απόπειρα καταστροφής του περιβάλλοντος του Πεντελικού.

Για εμάς το Πεντελικό χρειάζεται ένα σχέδιο που θα προβλέπει αναπλάσεις, δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, χώρων αναψυχής και αθλητισμού, αναρριχητικού κέντρου, χώρων ιστορίας και πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό:

Ζητούμε από τον  Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη να κινήσει άμεσα την προβλεπόμενη διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών, αφού τα παλαιά λατομεία του Πεντελικού είναι ανενεργά για πολύ παραπάνω από την δεκαετία που ορίζει ο λατομικός νόμος.

Ζητούμε από την κυβέρνηση και κυρίως τους αρμόδιους υπουργούς να βάλουν τέρμα στην επιχειρούμενη καταστροφική, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, εκμετάλλευση, να αναδείξει τα παραπάνω χαρακτηριστικά του Πεντελικού, υλοποιώντας τις πρόσφατες  εξαγγελίες του τ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, ενώπιον των Δημάρχων και φορέων της περιοχής.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.