O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος στη σύσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Βορείου Τομέα Αττικής για την προετοιμασία της νέας αντιπυρικής περιόδου

Στη σύσκεψη του  Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Βορείου Τομέα Αττικής για την προετοιμασία της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Μαΐου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάσθηκαν θέματα αντισεισμικής προστασίας και θέματα σχεδιασμού Πυροπροστασίας για την καλοκαιρινή περίοδο που έρχεται.  Συζητήθηκαν επίσης, οι δράσεις πυροπροστασίας, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας που πρόκειται να ληφθούν από όλους τους φορείς, καθώς και επισημάνσεις για λάθη και παραλείψεις που υπάρχουν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και τις εγκυκλίους που αφορούν την πυροπροστασία.

Στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ, στην οποία προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης του Βορείου Τομέα Σοφία Κορωναίου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Θανάσης Αυγουρόπουλος, εκπρόσωποι των Δήμων και του Δασαρχείου Πεντέλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού,  υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ενημέρωσε τους παρισταμένους σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά το θέμα της καταβολής των ΚΑΠ Πυρασφαλείας προς τους Συνδέσμους, καθώς και για τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που θα προκύψουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διαδικασία χορήγησής τους, εξαιτίας της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών να δοθούν τα χρήματα πρώτα στους Δήμους και εκείνοι στη συνέχεια να τα αποδώσουν στους Συνδέσμους.  Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, επεσήμανε ότι η τυχόν μη έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων αυτών, θα έχει ως άμεση επίπτωση την αδυναμία των Συνδέσμων να προσλάβουν εργαζομένους για  την στελέχωση των πυροφυλακίων, την αποψίλωση των χόρτων, να μισθώσουν μηχανήματα για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, καθώς και να προμηθευτούν καύσιμα για τα οχήματα συνδέσμων, δήμων και εθελοντών.

«Εάν δε λυθεί σύντομα το ζήτημα των ΚΑΠ Πυρασφαλείας, τα δάση της Αττικής θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο.  Χρειάζεται ο συντονισμός όλων των φορέων, με στόχο όπως κάθε χρόνο, να δράσουμε έγκαιρα αρχικά για την πρόληψη και κατόπιν για την άμεση επέμβαση σε πρώτο χρόνο περιστατικών ενδεχόμενων πυρκαγιών.

Για να μη συμβεί το απευκταίο ενδεχόμενο ζητάμε την άμεση αποδέσμευση των πόρων για την πυρασφάλεια, όπως ακριβώς γινόταν τόσα χρόνια, ώστε να λειτουργήσουμε σωστά και την εφετινή περίοδο.  Παράλληλα θεωρώ κατεπείγουσα την ανάγκη για οικονομική ενίσχυση των δασαρχείων ώστε να επιτελέσουν πιο σωστά την αποστολή τους.  Επίσης ζητάμε για άλλη μία χρονιά την μετατροπή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος έθεσε και πάλι το πάγιο αίτημα των Συνδέσμων για την θέσπιση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Πολιτική Προστασία με οκτάμηνη διάρκεια. Παράλληλα επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Συνδέσμων για εξαίρεση των συμβασιούχων στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.

Επίσης ενημέρωσε τους παρισταμένους για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την οδήγηση των οχημάτων και μηχανημάτων έργου σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών και τόνισε την άμεση ανάγκη για τροποποίηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα αξιοποίησης των εθελοντών και των μηχανημάτων πολιτικής προστασίας.

Επίσης, ζήτησε βυτιοφόρα της Περιφέρειας να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε καίρια σημεία του Βόρειου Τομέα, πριν την εκδήλωση των περιστατικών, όταν βρισκόμαστε σε επίπεδα επικινδυνότητας 4 και 5.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, τη διάνοιξη δασικών δρόμων, τους καθαρισμούς χόρτων, τη συντήρηση των δεξαμενών και πυροφυλακίων, την αντικατάσταση με νέο του Πυροφυλακίου Παναγιώτης Φούρλας στην κορυφή σχεδόν του Πεντελικού, καθώς και την εγκατάσταση ενός νέου Πυροφυλακίου στο Βαρνάβα Αττικής.

«Ο ΣΠΑΠ όπως και κάθε χρόνο θα βρίσκεται σε διαρκή, απόλυτη και αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Δασαρχεία και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό  και θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των Δήμων-Μελών του στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας των δασικών περιοχών, αλλά και του αστικού και περιαστικού πρασίνου για την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων», κατέληξε ο κ. Βλάσσης Σιώμος.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.