O Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Βλάσσης Σιώμος στην Σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, που έγινε με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση αφού έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2020-2021 και υπογραμμίστηκαν οι επιπτώσεις της πρωτοφανούς θεομηνίας «Μήδειας» που έπληξαν κυρίως την Βορειανατολική Αττική, συζητήθηκαν τα προβλήματα και κυρίως οι προτάσεις και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης επισημάνθηκαν τα κυρίαρχα προβλήματα από την συσσώρευση μεγάλης ποσότητας εύφλεκτης ύλης σε πάρα πολλές δασικές και περιαστικές εκτάσεις πολλών δήμων, αποτέλεσμα της θεομηνίας «Μήδεια», θέματα καθαρισμού από πεσμένα δένδρα και ξερά χόρτα δημόσιων και ιδιωτικών οικοπέδων, το θέμα της καθυστέρησης της κατανομής των ΚΑΠ Πυρασφαλείας δήμων και συνδέσμων, θέματα της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δρόμους, σε περιαστικές και δασικές περιοχές, όταν υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα και κατάσταση επιφυλακής 4 και 5.  Επίσης συζητήθηκαν τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οχημάτων και πεζών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Σχινιά Μαραθώνα.

Στη τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θανάση Αυγερινό, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ισίδωρος Μάδης, Δημήτρης Κιούσης, Πέτρος Φιλίππου, Γιώργος Γιασημάκης, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Αττικής, Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δήμων της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι των Συνδέσμων, των Δασαρχείων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής  καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην  Ανατολική  Αττική.

Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, επισήμανε   ότι η  συνεργασία που έχουμε με τους Δήμους Μέλη, την Περιφέρεια Αττικής , το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και το Δασαρχείο Πεντέλης είναι πάρα πολύ καλή και αφού ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τους αιρετούς και τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής για την και σημαντικότατη βοήθειά τους στον ΣΠΑΠ και στους Δήμους- Μέλη του Συνδέσμου κατά την χειμερινή περίοδο, τόνισε ότι λίγο πριν το ξεκίνημα  της νέας αντιπυρικής περιόδου, είναι βέβαιος ότι και πάλι όλοι θα συνεργαστούν,  για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που ενδεχομένως θα προκύψουν και που πιθανώς λόγω της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της «Μήδειας» να είναι δυσκολότερες στην Ανατολική Αττική σε σχέση με παλαιότερες χρονιές.

Ενημέρωσε ότι ο  ΣΠΑΠ όπως κάνει κάθε χρόνο, θα συνδράμει και φέτος τους Δήμους Μέλη του,  διαθέτοντας τους  προσωπικό που θα πραγματοποιήσει χορτοκοπές σε σημεία που θα υποδειχθούν από τους υπευθύνους των Δήμων. Επίσης ενημέρωσε ότι ο Σύνδεσμός  σκοπεύει να προσλάβει εργαζομένους για την στελέχωση των πυροφυλακίων και να μισθώσει μηχανήματα για τη συντήρηση δασικών δρόμων.

Αφού επισήμανε ότι καθυστέρησε και φέτος η κατανομή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας σε Δήμους και Συνδέσμους, επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ  και η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας  ζητούν  για άλλη μία χρονιά την μετατροπή των ΚΑΠ Πυρασφαλείας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας. Επανέλαβε την άμεση ανάγκη για θέσπιση Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους και τους Συνδέσμους με αντικείμενο αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκεια. Τέλος τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να εξαιρεθούν οι συμβασιούχοι στην Πολιτική Προστασία από την ανάγκη για παρέλευση δωδεκαμήνου, έως τη νέα τους πρόσληψη.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε ότι παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και φέτος, ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Δασαρχεία και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού, με τον καλύτερο κατά το δυνατόν τρόπο, ότι συμβάν προκύψει.

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.