O Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής.
O Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής, με θέμα «Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων.
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών παρέστησαν και έλαβαν το λόγο: ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) Ευθύμιος Λέκκας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιπρόεδρος του ΙΤΑ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Δημήτρης Μαραβέλιας.
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ παρουσίασε τις θέσεις της ΚΕΔΕ, με βάση τα νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις συνέπειες που προκύπτουν σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στην Πολιτική Προστασία από την εντεινόμενη Κλιματική Κρίση.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ),Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της δασοπροστασίας προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη «η άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών και η ανάθεση σ’ αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Η Πυροσβεστική θα έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία».
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η κρισιμότητα των συνθηκών που δημιουργούνται από τις συνέπειες των νέων δεδομένων που είναι αποτέλεσμα της διαρκώς εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, μας υποχρεώνουν σε έγκαιρο προγραμματισμό, σε συνεχή εγρήγορση και συνεχή εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, των δράσεων, του εξοπλισμού και των υποδομών.
Αυτονόητο είναι ότι η χώρα μας θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους οικονομικούς πόρους στις προληπτικές ενέργειες σε σχέση με την καταστολή ή τις ενέργειες μετά τις φυσικές καταστροφές.
Θα ήταν άδικο να μην επισημάνω βέβαια τις σημαντικές αλλαγές, άλματα θα έλεγα, που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Χρειάζονται όμως και άλλες παρεμβάσεις.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικά θέματα τα οποία μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα.
- Περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης των ΚΑΠ Πυροπροστασίας στους Δήμους. Φέτος για πρώτη φόρα έπειτα από 20 σχεδόν χρόνια έγινε μια αύξηση των ΚΑΠ Πυροπροστασίας κατά 20%.
- Αύξηση του χρόνου των συμβάσεων πυροπροστασίας. Φέτος οι συμβάσεις πυροπροστασίας αυξήθηκαν από 4 μήνες σε 5 μήνες. Όμως επειδή η αντιπυρική περίοδος είναι 6 μήνες θα πρέπει οι συμβάσεις να γίνουν τουλάχιστον 7μηνες προκειμένου να υλοποιούνται έγκαιρα όλες οι προληπτικές ενέργειες.
- Υλοποίηση ειδικού προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αποκλειστικά για πολιτική προστασία σε Δήμους και Συνδέσμους Δήμων.
- Κατάργηση του ετήσιου κενού μεταξύ δύο συμβάσεων που προβλέπεται σύμφωνα με το Π/Δ 164 στις συμβάσεις που αφορούν πυροπροστασία και πολιτική προστασία.
- Θεσμικός εκσυγχρονισμός και διευκρίνηση αρμοδιοτήτων σχετικά με καθαρισμούς πρανών ρεμάτων, καθαρισμούς οικοπέδων κλπ.
Τέλος υπογραμμίζω ότι τα υπάρχοντα επιχειρησιακά σχέδια των Δήμων, που έχουν συνταχθεί βάσει του θεσμικού πλαισίου, προβλέπουν τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια περιπτώσεων φυσικών καταστροφών. Όμως χωρίς επαρκή χρηματοδότηση οι ενέργειες αυτές είναι αδύνατο να υλοποιηθούν».
Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ