Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στη συνεδρίαση Σ.Τ.Ο. του Δήμου Πεντέλης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου

Στην σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση αφού έγινε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2022, συζητήθηκαν διεξοδικά ο σχεδιασμός και η προετοιμασία ενεργειών και δράσεων για την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδηλώσεις πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Επίσης συζητήθηκαν η ανάγκη ετοιμότητας, συντονισμού και συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων που απαιτούνται  για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, συμμετείχε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ξανθάκος, υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Πεντέλης, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ε.Κ.Α.Β.,  των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των εθελοντών του Δήμου Πεντέλης κ.α.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε:

«Καταρχάς όσον αφορά τον απολογισμό της παρελθούσας αντιπυρικής περιόδου 2022, θέλω να τονίσω και να σταθώ σε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα.

Πρώτον στην πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, πού για πρώτη φορά φέτος κατά την αντιπυρική περίοδο αποφάσισε να συνδράμει προληπτικά με πυροσβεστικά αυτοκίνητα τον ΣΠΑΠ και τους Δήμους – Μέλη του, κατά τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 4 ή 5.

Τα πυροσβεστικά αυτά οχήματα φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς τα πληρώματά τους ενημέρωσαν έγκαιρα για πολλά περιστατικά πυρκαγιάς, αλλά και επιχείρησαν με μεγάλη επιτυχία σε συμβάντα πυρκαγιάς κατά την παρελθούσα αντιπυρική περίοδο.

Δεύτερον θα ήθελα να υπογραμμίσω την εξαιρετική συνεργασία και τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του ΣΠΑΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξεκίνησε από την Πεντέλη, όπου με την αδιάλειπτη πλήρωση των δεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων στην περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης από βυτιοφόρα της Περιφέρειας Αττικής, δεξαμενές τις οποίες έχει τοποθετήσει ο ΣΠΑΠ,  δόθηκε η δυνατότητα  συνεχούς τροφοδοσίας, ανά τρίλεπτο, των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στις περιοχές της Πεντέλης, του Ντραφιού, της Παλλήνης και της Ανθούσας.

Τρίτον αξίζουν πολλά συγχαρητήρια  στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Περιφέρειας Αττικής, του Δασαρχείου Πεντέλης, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Πεντέλης που με εξαιρετικό συντονισμό και μεγάλη θέληση προσφοράς, συνεργάστηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα στο δήμο μας.

Τέλος οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ και πάρα πολλά συγχαρητήρια στους εθελοντές, τους εργαζομένους και τους αιρετούς του ΣΠΑΠ και του Δήμου Πεντέλης για το τεράστιο αίσθημα προσφοράς και την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς της 17ης  Ιουλίου.

Όσον αφορά τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που πιθανώς προκύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, θέλω να επισημάνω πως η συνεργασία και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων του χειμώνα.

Ο ΣΠΑΠ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν επαναπαύεται και βρίσκεται συνέχεια σε ετοιμότητα,  προκειμένου να επέμβει άμεσα με τον καλοσυντηρημένο μηχανολογικό εξοπλισμό και τους εργαζομένους και εθελοντές του, σε κάθε ανάγκη που πιθανόν προκύψει, με στόχο να συνδράμουμε τους Δήμους – Μέλη μας, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πεντέλης και τους συμπολίτες μας.

Με πολύ μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι με την πολύτιμη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου και του προέδρου του Στάθη Σταθόπουλου τον οποίο ευχαριστούμε Θερμότατα, ο ΣΠΑΠ εδώ και 10 μέρες προμηθεύτηκε ένα ολοκαίνουργιο υπερσύγχρονο μηχάνημα έργου BOBCAT, με επιπλέον εξαρτήματα σπαστό κουβά και καταστροφέα χόρτων που μπορεί να ενεργεί πολυποίκιλα προληπτικά κατά την αντιπυρική περίοδο καθώς και κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων της χειμερινής περιόδου.

Τέλος θέλω να εξάρω την παραδοσιακά άριστη συνεργασία του ΣΠΑΠ με τον Δήμο Πεντέλης, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους – Μέλη του ΣΠΑΠ και όλους τους συναρμόδιους φορείς και  είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας για την αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο των επερχόμενων δύσκολων καταστάσεων από τα καιρικά φαινόμενα που πιθανόν προκύψουν το φετινό χειμώνα».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.