Ομιλητής στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος

Ομιλητής στην εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2022. Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του «Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου 2022 μας έφερε καλά νέα καθώς είχαμε πολύ μικρότερες απώλειες σε καμένες εκτάσεις σε σχέση με πέρυσι, φέτος χάσαμε 238.000 στρέμματα ενώ πέρυσι χάσαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα. Στις 7.000 φωτιές που είχαμε φέτος μόνον 7 ξέφυγαν, κάτι που σημαίνει πως οι υπόλοιπες φωτιές αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους. Η ισχύς, ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα του νέου αυτού υπουργείου που έχουμε συστήσει βασίζεται στην αποφασιστικότητα μας να διδασκόμαστε από την εμπειρία και να διορθώνουμε κάθε αστοχία. Εσείς είστε οι πραγματικοί ήρωες, σας θαυμάζουμε και συγκινούμαστε μαζί όταν ακούμε τις δικές σας εμπειρίες». Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, κάνοντας ειδική μνεία στις νέες τεχνολογίες, στην απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, πυροσβεστικών ελικοπτέρων και νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για όλους τους φορείς που συνεργάζονται στην Πολιτική Προστασία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Στην τοποθέτηση του τόνισε: «Εφαρμόστηκε φέτος ένα νέο δόγμα στην αντιπυρική περίοδο. Συνδυάσαμε την πρόληψη και την ετοιμότητα μαζί με την άμεση επέμβαση. Στόχος να προλαβαίνουμε τα συμβάντα και να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους προκειμένου να μην πάρουν μεγάλη έκταση.Η λέξη κλειδί για να το επιτύχουμε είναι ο συντονισμός. Συνεχίζουμε και επιταχύνουμε καθημερινά την προσπάθεια προκειμένου να συσταθεί ένα σύστημα το οποίο να υπηρετεί το εξαιρετικό δυναμικό του Πυροσβεστικού Συστήματος».

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν εκτός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος,  ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Αρχηγός του  Πυροσβεστικού Σώματος Αλέξης Ράπανος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου  Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης κ. α.

Τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες από τη μάχη που έδωσαν το καλοκαίρι με την πύρινη λαίλαπα μετέφεραν, ο Πυραγός Βασίλης Κατσιάδας, Επιχειρησιακός Αξιωματικός στο Γραφείο Επιχειρησιακού Συντονιστή Αττικής, ο Αντισμήναρχος Ηλίας Βελούδος, Διοικητής της 355 Μοίρας Αεροπυρόσβεσης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Βαγγέλης Γκουντούφας, ο Αντιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, ο αστυφύλακας της Ομάδας ΔΙΑΣ Μαρίνος Συνοδινός, ο Διασώστης του ΕΚΑΒ Απόστολος Δάμκαλης, και η δασοκομάντος της  ΕΜΟΔΕ Σοφία Πιπιλακίδου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ευχαρίστησε τον Υπουργό  Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου για τη εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους σε Δήμους και Συνδέσμους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύ πιο έγκαιρη σε σχέση με άλλες χρονιές εκταμίευση των ΚΑΠ Πυροπροστασίας που έγινε κατά την Αντιπυρική Περίοδο 2022, αλλά και την έξτρα χρηματοδότηση που δόθηκε στα μέσα Ιουλίου, σε Δήμους και Συνδέσμους για περιοχές της χώρας που κηρύχθηκαν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε από τον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα τον υπερδιπλασιασμό των ΚΑΠ Πυροπροστασίας λόγω του ενεργειακού κόστους καθώς και για το ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές παραμένουν ίδιες εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον.

Επίσης ο Βλάσσης Σιώμος έθεσε ενώπιον του Πρωθυπουργού και των παρισταμένων Υπουργών το  σημαντικότατο  θέμα της επέκτασης του χρόνου των  συμβάσεων ορισμένου χρόνου πυροπροστασίας οι οποίες σήμερα είναι 4μηνες και θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 6μηνες καθώς η Αντιπυρική Περίοδος διαρκεί 6 μήνες.

Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα του ΣΠΑΠ για την πολύ μεγάλη φετινή χρηματοδότηση του Δασαρχείου Πεντέλης μέσω του προγράμματος ANTINERO, για  την  συντήρηση των δασικών δρόμων στο Πεντελικό αλλά και σε όλα τα όρια του Δασαρχείου Πεντέλης, ζήτησε από τον υφυπουργό να χρηματοδοτηθούν ο ΣΠΑΠ, οι Δήμοι που περιβάλλουν το Πεντελικό και το Δασαρχείο Πεντέλης με έξτρα χρηματοδοτήσεις μέσω του ΤΑΥΠΕΔ για να γίνουν περαιτέρω προληπτικές ενέργειες για την Αντιπυρική Περίοδο του 2023.

Τόνισε πως φέτος υπήρχε πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των φορέων που συνεργάστηκαν στην Πολιτική Προστασία και μοιράστηκε με τους παρισταμένους στην εκδήλωση,  την εμπειρία που είχε στην φετινή φωτιά της Πεντέλης μεταξύ του ΣΠΑΠ, της Περιφέρειας Αττικής και του Πυροσβεστικού Σώματος στο θέμα της πλήρωσης των 2 μεταλλικών υδατοδεξαμενών πλήρωσης  πυροσβεστικών ελικοπτέρων που έχει τοποθετήσει ο ΣΠΑΠ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Με την εξαιρετική συνεργασία και τον αποτελεσματικό συντονισμό καταφέραμε έχοντας συνέχεια υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής εκεί, να παραμένουν συνεχώς γεμάτες οι υδατοδεξαμενές και έτσι δόθηκε η δυνατότητα συνεχούς τροφοδοσίας, ανά τρίλεπτο, των  πυροσβεστικών ελικοπτέρων που επιχειρούσαν στις περιοχές της Πεντέλης, του Ντραφίου, της Παλλήνης και της Ανθούσας.

Επισήμανε επίσης πως για πρώτη φορά ξεπεράστηκαν ταχύτατα  γραφειοκρατίες  και  τυπικότητες  και εκδόθηκαν πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά οι άδειες και τα σχετικά έγγραφα για τις εθελοντικές αναδασώσεις που θα γίνουν στην την καμένη περιοχή  Βορειανατολικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και ευχαρίστησε  για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών  Κωνσταντίνο Αραβώση,  τον Γενικό Επιθεωρητή Δασών Αττικής Θανάση Ρέππα, την  Δασάρχη Πεντέλης  Χρύσα Κύρκου και την Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής  Άννα Βέρδη.

Τέλος ενημέρωσε ότι ο ΣΠΑΠ  ξεκινά άμεσα την αποκατάσταση της καμένης περιοχής πίσω από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης,  με την 1η Εθελοντική Αναδάσωση την  Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 και προσκάλεσε  όλους τους παρισταμένους  να συμμετάσχουν στην αναδάσωση.

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.