Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Δημοτικού Συμβούλου Πεντέλης Βλάσση Σιώμου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 2024.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των δικών μας ανθρώπων, των γονιών μας, των παππούδων μας, που χάθηκαν, ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες, που μαρτύρησαν, που σφαγιάστηκαν, απαγχονίστηκαν και όσοι επέζησαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας μια ζεστή αγκαλιά, ένα ζεστό λιμάνι σε μια νέα Πατρίδα.

Η Μικρασιατική καταστροφή υπήρξε χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική τομή στην Ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Θύματα της ολέθριας αυτής τραγωδίας υπήρξαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η Ελλάδα του Πόντου πηγή πνεύματος και πολιτισμού. Εκεί οι Έλληνες μεγαλούργησαν και δημιούργησαν. Η γη σπουδαίων ανδρών και γυναικών.

Οι Έλληνες του Πόντου φέραν μαζί τους τον πολιτισμό και τις αξίες τους στο νέο τους τόπο προσπαθώντας να ξαναριζώσουν, όχι τόσο εύκολα, γιατί οι από εδώ αδελφοί μας, μας έβλεπαν με άλλο μάτι πολλές φορές λέγοντας στα παιδιά τους “ Μη κλαις, θα σε δώσω στον πρόσφυγα”. Που να ήξεραν ότι από τους πρόσφυγες του Πόντου θα έπαιρναν μαθήματα ανθρωπιάς, φιλοξενίας και φιλότιμου.

Όσοι γύρισαν στην Ελλάδα δεν ξέχασαν την μαρμαρωμένη, την μαχαιρωμένη γη του Πόντου. Την χαμένη Ρωμανία που ακόμα και σήμερα “Ανθεί και φέρει κι΄ άλλο”.

Αυτή η χιλιοτραγουδισμένη Πατρίδα ζει μέσα μας. Εμείς είμαστε παιδιά της. Οι παππούδες και οι πατεράδες μας μπόλιασαν την παλιά με την νέα Ελλάδα.

Στις 24 Φεβ 1994 η Βουλή των Ελλήνων ανακηρύσσει την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 2023, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν κομμάτι μιας σειράς ιστορικών γεγονότων του προηγούμενου αιώνα, που πληρώθηκαν με αίμα σηματοδοτώντας την βίαια εκδίωξη πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες. Η ιστορική συνείδηση είναι και θα παραμείνει ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τιμούμε την μέρα αυτή για όσους ήρθαν στην μητέρα Ελλάδα αλλά και για όσους δεν τα κατάφεραν. Τιμούμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους πατεράδες και τις μάνες μας, τα αδέλφια και τις αδελφές μας. Τιμούμε τις κοπέλες που δε χάρηκαν τη νιότη τους, τα παλικάρια και τα μωρά που οι ψυχές του φτερουγίζουν ανάμεσα μας. Τιμούμε όλους εκείνους που τα κόκκαλα τους έμειναν άταφα στα βουνά του Πόντου. Τιμούμε 353.0000 ψυχές.

Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε. Οφείλουμε όλοι να τιμούμε. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, εκπληρώνουμε ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Όλοι εμείς οι νεότεροι δεν τους ξεχνούμε και γονατίζουμε ευλαβικά ψιθυρίζοντας με δάκρυα στα μάτια “αιωνία η μνήμη τους ”».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.