Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιπροέδρου του Εποπτικου Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας 2024.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει ως θέμα «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο». Είναι ένα κάλεσμα για δράση για την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών για τα δάση μας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης των οικοτόπων και της κλιματικής αλλαγής.

Τα δασικά προϊόντα βοηθούν στη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων σε βιώσιμα υλικά όπως ο χάλυβας, τα πλαστικά και οι συνθετικές ίνες. Τα επιβλαβή πλαστικά μπορούν πλέον να αντικατασταθούν με βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις από ξύλο ώστε να αντικαταστήσουμε το γραφίτη και τα μέταλλα σπάνιων γαιών στις μπαταρίες και να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες ίνες στην αναμόρφωση της βιομηχανίας της μόδας.

Ο στόχος για «υγιή και σταθερά δάση» συνδέεται με την ανάγκη διασφάλισης των μέσων διαβίωσης και διατροφής του ανθρώπου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των ειδών και τη σταθερότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του κλίματος.

Τον Νοέμβριο του 1971, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Γεωργίας, οι κυβερνήσεις των κρατών του FAO ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Η μέρα αυτή συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η κλιματική κρίση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ερημοποίηση της γης, οι απειλές στη βιοποικιλότητα και η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας 2024, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί να μνημονεύεται σε ένα περιβαλλοντικό και φυσικό δίπολο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και ως πρώτη ημέρα της Άνοιξης. Τα δάση αποτελούν ζωτική πηγή θρεπτικών τροφών, φαρμάκων και βιοποριστικών μέσων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς αλλά και στις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή δάση μειώνουν τον κίνδυνο την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

O  Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έχοντας κατανοήσει την εξέχουσα σημασία της μύησης της νέας γενιάς στην προστασία του δάσους και της φύσης, δίνοντας διαρκώς το παρόν, διοργανώνει εδώ και χρόνια μαζί με σχολεία αναδασώσεις, ποτίσματα, καθαρισμούς, περιπάτους στο βουνό και στο δάσος, καθώς και σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με έμπρακτες-βιωματικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων.

Σκοπός μας είναι η Περιβαλλοντική Αγωγή και Εκπαίδευση να αποτελέσει το μέσο της  ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για την προστασία του Περιβάλλοντος από τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) από την ίδρυση του έως σήμερα καταβάλλει καθημερινά προσπάθεια για την προφύλαξη του δάσους από πυρκαγιές, για την αναδάσωση του, για τη φύλαξή του από την παράνομη υλοτομία και την παράνομη βόσκηση.

Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, σε απόλυτη συνεργασία με τους Δήμους –  Μέλη μας, τους εργαζομένους και τους εθελοντές του ΣΠΑΠ, ώστε να συνεχίσει και το δάσος που μας περιβάλλει να αποτελεί το πλέον σταθερό οικοσύστημα του Φυσικού μας Περιβάλλοντος.

Η ανεκτίμητη αξία των δασών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιβάλλει την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.