Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου για την «Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς» 2021

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η ιδέα «ρίχτηκε» στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας αυτής Ημέρας ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Κύριος σκοπός της ημέρας αυτής είναι να ενισχυθεί η  προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.

Φέτος, στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε λόγω της μάχης κατά του κορονοιού, με την αποχή από τις εκδηλώσεις, ανακαλύπτουμε όλη την δύναμη της παράδοσης μας, ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, για την ζωή του καθενός, για τηv κοινωνία αλλά και για τον τόπο μας.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η πιο πολύτιμη περιουσία μας. Είναι μια περιουσία ανεκτίμητης αξίας που θα πρέπει όλοι να προστατεύσουμε.

Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει πολύ σημαντικά μνημεία εκ των οποίων ορισμένα είναι ιδιαίτερα σπάνια ενισχύοντας την πολιτιστικής μας κληρονομιά.

Για όλους εμάς στον ΣΠΑΠ σημαντικότατος στόχος είναι, εκτός της περιβαντολλογικής ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς, να τους ευαισθητοποιήσουμε για τη σημασία, για την ανάγκη αλλά και για την υποχρέωση μας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ας κρατήσουμε ζωντανή και διαφυλαγμένη, περιφρουρώντας και διαφυλάσσοντας την πολύτιμη περιουσία μας».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.