Δήλωση του Προέδρου του ΣΠΑΠ, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Αντιδημάρχου Πεντέλης Βλάσση Σιώμου για την Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών 2022

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών 2022, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και Αντιδήμαρχος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε:

«Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις ,ξηρασία κλπ).

Οι Φυσικές Καταστροφές υπήρχαν πάντοτε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ιστορία του πλανήτη ως ακραία φυσικά φαινόμενα, οι επιπτώσεις των οποίων εξαρτώνται κυρίως  από την  ετοιμότητα  και ενημέρωση της κοινωνίας έναντι σ’ αυτά, καθώς και από τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων.

Η εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων και κρίσεων, η εκδήλωση περισσότερων ακραίων γεγονότων, η μεγαλύτερη κλίμακα εκδήλωσης καταστροφών και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι, η εμφάνιση κινδύνων κατά την διάρκεια εξελισσόμενων καταστροφών και κρίσεων, οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η συσχέτιση καταστροφών και γεωπολιτικών κρίσεων, είναι οι νέες προκλήσεις που πρέπει να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την διαχείριση των προαναφερθέντων κινδύνων και απαιτούν νέες πολιτικές στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.

Οι Φυσικές Καταστροφές αποτελούν επίσης σημαντική απειλή και για την πολιτιστική κληρονομιά. Οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι άλλες Φυσικές Καταστροφές, είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές, στα κινητά και ακίνητα αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η κατανόηση της Φύσης και των λειτουργιών της καθώς και η απόκτηση  ειδικότερων  γνώσεων για τη σωστή αντιμετώπιση του φαινομένου των Φυσικών Καταστροφών από όλους είναι επιτακτική και  πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Για εμάς στον ΣΠΑΠ, η ευθύνη αυτή επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  μαθητών και πολιτών για την μείωση και την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών.

Για το σκοπό αυτό ο ΣΠΑΠ κάθε χρόνο προγραμματίζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές βιωματικές δράσεις κυρίως για μαθητές αλλά και για πολίτες.

Από την ίδρυση του ΣΠΑΠ έως και σήμερα, για όλους εμάς, Διοίκηση, εργαζομένους και εθελοντές του ΣΠΑΠ, κάθε ημέρα είναι και θα εξακολουθήσει και μελλοντικά να είναι μια ξεχωριστή καινούργια ημέρα και μια πρόκληση να καταφέρουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουμε,  να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε οσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές  αλλά και συμπολίτες μας σε θέματα που αφορούν το  περιβάλλον και την προστασία μας από τις Φυσικές Καταστροφές».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.