O Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος στις έκτακτες συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα

Στη σύσκεψη των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Ανατολικής Αττικής, όσο και του Βορείου Τομέα της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος και στελέχη του Συνδέσμου.

Ειδικότερα στις συνεδριάσεις συζητήθηκε ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων άμεσης προτεραιότητας πρόληψης, αλλά και ετοιμότητας καταστολής, που απαιτούνται  για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και θέματα διευθέτησης των ρεμάτων της κάθε περιοχής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου συμμετείχαν  εκπρόσωποι των Δήμων, των Συνδέσμων και των Δασαρχείων  που υπάγονται στην  Ανατολική Αττική, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού Σώματος,  υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής  καθώς και στελέχη εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην  Ανατολική  Αττική.

Στην αντίστοιχη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βόρειο Τομέα υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο, συμμετείχαν, οι Δήμαρχοι Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής Φώτης Χρυσικός, Πέτρος Δαμιανός, Εύη Αποστολάκη, εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της ΕΛ.ΑΣ, της Τροχαίας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Δασαρχείου Πεντέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος στις εισηγήσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα των Συντονιστικών Τοπικών και Περιφερειακών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι συμβάλλουν σημαντικά στη συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν σε αυτά, τόσο κατά το σχεδιασμό και την πρόληψη, όσο και κατά την εφαρμογή και καταστολή.

  

Ο κ. Σιώμος υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ανάγκη ύπαρξης ελέγχου και πεπραγμένων των εμπλεκομένων στην Πυροπροστασία και την Πολιτική Προστασία γενικότερα, σε επιχειρησιακό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη για επανασχεδιασμό του συνόλου των σχεδίων δράσης Πολιτικής Προστασίας, τα οποία είναι πλέον ξεπερασμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής και των διαφορετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τελευταία. Παράλληλα επέμεινε στην αναγκαιότητα για την ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. επανέλαβε την πρότασή του για θέσπιση διαδικασιών συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, των αιρετών, αλλά και των εθελοντών που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου και πεδίου με τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την απόκτηση βασικών γνώσεων στην περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπισθεί κάποιο συμβάν, ή φυσικό φαινόμενο.

«Ο Σ.Π.Α.Π., βρίσκεται σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό  και κυρίως είναι στο πλευρό των Δήμων-Μελών του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, το συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας αλλά και την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας» κατέληξε ο κ. Βλάσσης Σιώμος.

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.