O Πρόεδρος του ΣΠΑΠ συμμετείχε στην Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου, συμμετείχε ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του  Πεντελικού (ΣΠΑΠ), δια του Προέδρου του και Γενικού Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που διεξήχθη υπό τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων  από την εκδήλωση πλημμυρικών, σεισμικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετών για την περίοδο 2017 -2018, παρουσία εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Συνδέσμου Δήμων Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθώς και των εθελοντικών ομάδων της περιοχής.

Εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου συμμετείχαν, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλης Κόκκαλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης και Αικατερίνη Ψάλτη, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Διδασκάλου, η Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσία Μαρία Σεραφετινίδου, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Βασιλική Σκίτσα και ο αρμόδιος υπάλληλος στα θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βασίλειος Πατέλης.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης στην εισήγησή του ανέπτυξε το τρίπτυχο: πρόληψη- εκπαίδευση- ενημέρωση για την αντιμετώπιση των έκτακτων και επικίνδυνων φαινομένων, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι η πρόληψη και η ύπαρξη του κατάλληλου συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να είναι αποτελεσματική η κάθε παρέμβαση και δράση.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και ο συντονισμός της λειτουργίας τους στον τομέα ευθύνης τους έχει αποκλειστικό στόχο την πρόληψη και στη συνέχεια την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δύσκολων καταστάσεων από τα καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου και του χειμώνα και είναι απόλυτα αναγκαία.  Ευχαρίστησε δε, το Δήμο Αμαρουσίου και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Γιώργο Πατούλη για τη συνεχή και αγαστή συνεργασία με το Σύνδεσμο.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ υποστήριξε ότι ως Πολιτεία πρέπει να προβούμε συνολικά σε  επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας με ιδιαίτερη έμφαση και περισσότερα κονδύλια στην πρόληψη, σε σχέση με την καταστολή.

«Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος τόσα χρόνια στη δασοπυρόσβεση και στην Πυρασφάλεια, αφήσαμε άλλες μορφές φυσικών καταστροφών, που όμως η πραγματικότητα απέδειξε ότι μπορούν να συμβούν και μάλιστα δίπλα μας, ανά πάσα στιγμή! Πρέπει να ετοιμαστούμε, να σχεδιάσουμε, να εκπαιδευτούμε και εν τέλει να προλάβουμε κάθε μορφής φυσικό φαινόμενο ή καταστροφή.  Για παράδειγμα πλημμύρες, όπου η εκπαίδευση προσωπικού και εθελοντών δεν είναι στο απόλυτο επίπεδο, αλλά και σε άλλα φαινόμενα όπως ρύπανση ή σεισμός που η εκπαίδευση και η εξειδίκευση είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ.

Απευθυνόμενος τέλος προς στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος ζήτησε και σε επίπεδο Περιφέρειας ένα πιο ορθολογικό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με ιδιαίτερα βάρος και περισσότερο μέρος των διαθεσίμων κονδυλίων για την πρόληψη, σε σχέση με την καταστολή όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος πρότεινε να δοθεί περισσότερη έμφαση στις ασκήσεις και στην εκπαίδευση για πιθανά σεισμικά φαινόμενα, με ιδιαίτερο βάρος την εκπαίδευση της μαθητικής κοινότητας, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος θα προγραμματίσει δράσεις άμεσα και προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.