Τέσσερις προτάσεις από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο στην Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

Τέσσερις σημαντικές προτάσεις έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (ΣΟΠΠ) για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την προετοιμασία της χειμερινής περιόδου, όπου συμμετείχε μαζί με Εθελοντές και Στελέχη του Συνδέσμου.

Στη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου συμμετείχαν αιρετοί της Περιφέρειας και των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού και του Λιμενικού, στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο Δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και των Δήμων.

Από πλευράς Δήμων Μελών του ΣΠΑΠ ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ, Αντώνης Παλπατζής ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παλλήνης Αλέκος Πυργιώτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου Καλλιόπη Ταουξή-Χριστιανίδη και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδας και μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Παναγιώτης Λάμπρου.  Συμμετείχαν επίσης, μέλη και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων της Ανατολικής Αττικής.

Στη σύσκεψη έγινε απολογισμός της καλοκαιρινής περιόδου που πέρασε και εξετάσθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό, καθώς και τις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Οι συμμετέχοντες με τις παρεμβάσεις τους έκαναν κριτική και αυτοκριτική σχετικά με τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της εφετινής αντιπυρικής περιόδου και έκαναν προτάσεις για τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων με στόχο την καλύτερη πρόληψη και τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και συντονισμό την επόμενη αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε το τέλος της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου, ο απολογισμός να είναι κατά πολύ θετικότερος του εφετινού.

  

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, στην παρέμβαση του διατύπωσε τέσσερις προτάσεις που η υλοποίηση τους θα βοηθούσε σημαντικά τους ΟΤΑ, τους Συνδέσμους, ΟΤΑ, αλλά και όλους τους φορείς που μετέχουν της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να συνδράμει την προσπάθεια που καταβάλουν η ΚΕΔΕ και οι Σύνδεσμοι, ώστε οι οκτάμηνες προσλήψεις του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, να επεκταθούν και στην Πολιτική Προστασία, υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Σύνδεσμοι προς αυτή την κατεύθυνση σε συναντήσεις τόσο με την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Αντωνοπούλου, όσο και με τον κ. Σταθάκη όταν ήταν Υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Σιώμος εξέφρασε την ελπίδα ότι ενωμένοι οι φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού θα μπορούσαν να επιτύχουν με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη στελέχωση των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνέχεια ο κ. Σιώμος επανέλαβε και έθεσε και πάλι το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και των υπόλοιπων φορέων των ΟΤΑ για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας και χρήζουν πρόληψη και καταστολή.

Η τρίτη πρόταση του Προέδρου του ΣΠΑΠ και Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ Βλάσση Σιώμου αφορά την ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης, αλλά και την ανάγκη απολογισμού δαπανών για τα χρήματα που διατίθενται στους ΟΤΑ για δράσεις Πυροπροστασίας ή Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.

Η τέταρτη πρόταση του Προέδρου του ΣΠΑΠ αφορά την αναγκαιότητα για μετατροπή των 3μήνων συμβάσεων Πυροπροστασίας σε 5μηνες, ώστε να συμπίπτουν με την χρονική της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Σιώμος, τέλος, συνεχάρη τον Διοικητή Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, αλλά και τους Πυροσβέστες, τους Εθελοντές και τους Αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ Βαθμού για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφοράς και καθήκοντος που επέδειξαν σε δεκάδες φωτιές στην Αττική, αλλά κυρίως σε Σαρωνίδα και Καπανδρίτι.  Επίσης υπογράμμισε ότι παρά τα παραπάνω υπήρξαν ολιγωρίες, λάθη και καθυστερήσεις στο συντονισμό των δυνάμεων την πρώτη στιγμή των πυρκαγιών, καθώς και έλλειψη προληπτικών μέτρων από θεσμοθετημένους φορείς. Η έλλειψη αυτού του συντονισμού ήταν κατά τον κ. Σιώμο εκείνη που φέτος έφερε αρνητικό αποτέλεσμα στην Ανατολική Αττική με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και πολύ περισσότερα καμένα στρέμματα από ότι πέρυσι και πρόπερσι.

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.