Στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης συνεχίσθηκε από τον Σ.Π.Α.Π. η δράση Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης Μαθητών

Συνεχίστηκε με την 4ηδράση στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης, η σειρά των Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων – Μελών του που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), με γενικό τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια».

Βασικός σκοπός των βιωματικών αυτών εργαστηρίων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των Δημοτικών κυρίως Σχολείων χρήσιμους τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, καθώς να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.

  

Μετά τις τρεις πρώτες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Πεντέλης και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης, το πρόγραμμα συνεχίσθηκε σήμερα στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης.

Στο σημερινό σεμινάριο συμμετείχαν οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ Τάξης του Σχολείου, ενώ σε προσεχή ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία Δράση στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο, με τη συμμετοχή της ΣΤ΄ Τάξης. Με την έναρξη του σημερινού εργαστηρίου οι μαθητές παρακολούθησαν μια εισαγωγική – διαδραστική παρουσίαση που σκοπό είχε να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης και στο πλαίσιο της βιωματικής εφαρμογής του προγράμματος, λειτούργησαν συμμετοχικά αξιοποιώντας ένα παλιό μπλουζάκι, παλιές εφημερίδες και μια χάρτινη συσκευασία από γάλα ή χυμό, με τα οποία και δημιούργησαν μια πάνινη τσάντα, ένα μικρό κάδο απορριμμάτων και ένα πορτοφόλι.

Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις  και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία των 12 Δήμων – Μελών του Συνδέσμου, ώστε όλο και περισσότερα παιδιά να ζήσουν μαζί μας την εμπειρία της μείωσης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης καθημερινών οικιακών υλικών.

  

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Συνεχίζουμε στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης με την 4η δράση της σειράς Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο της συνεχούς μας προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, μέσα από βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες.

Προσπαθούμε να δείξουμε με απλό τρόπο στα παιδιά τη χρησιμότητα της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, αλλά κυρίως της επαναχρησιμοποίησης υλικών που συνήθως πετάμε και πρέπει να ανακυκλώνουμε.  Μέσα από ένα βιωματικό, διαδραστικό, αλλά και διασκεδαστικό εργαστήρι, τα παιδιά  μαθαίνουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, όπως είναι η μείωση του όγκου και του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, η μείωση των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων υλικών στο περιβάλλον, η εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας – μείωση εκπομπών CO2, αλλά κυρίως η ευαισθητοποίηση στα θέματα προστασίας περιβάλλοντος, αλλά και ειδικά του δικού μας Πεντελικού περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια τους μικρούς μαθητές που με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη επιδεξιότητα συμμετείχαν στο πρόγραμμα.  Θα ήθελα επίσης, να ευχαριστήσω θερμά τους γονείς των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς του Κρυσταλλείου Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, ιδιαίτερα τη Διευθύντρια Ελένη Πλέστη για την πολύτιμη βοήθεια τους στη διοργάνωση της σημερινής βιωματικής δράσης».

  

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.