Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεώργιο, στο παραδοσιακό έθιμο Κεσκέκι και στην περιφορά της εικόνας-κειμήλιο του Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Γεώργιο, στο παραδοσιακό έθιμο Κεσκέκι και στην  περιφορά της εικόνας-κειμήλιο του Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε, συμμετείχε ο  Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.

Το Κεσκέκι είναι ένα παραδοσιακό έθιμο πού έφεραν από την Μικρά Ασία οι ξεριζωμένοι Γκιουλμπαξιώτες και τηρείται εδώ και 64 χρόνια, με την διακοπή των 2 τελευταίων ετών, λόγω της πανδημίας και έτσι φέτος διοργανώθηκε το 62ο  Κεσκέκι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε».

Το έθιμο προβλέπει, να είναι έτοιμο την επόμενη μέρα λίγο πριν το μεσημέρι. Την παραμονή της εορτής του Αγίου Γεωργίου, στην ομώνυμη πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια, μετά την λειτουργία να προετοιμάζεται το Κεσκέκι (χυλός από βρασμένο μοσχάρι και σιτάρι) σε μεγάλα καζάνια τα οποία βράζουν όλο το βράδυ έτσι ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο λίγο πριν το μεσημέρι. Στη συνέχεια διανέμεται σε όλους τους παρευρισκόμενους και το έθιμο κλείνει με το μεγάλο γλέντι που ακολουθεί. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την απογευματινή ακολουθία και την περιφορά της εικόνας-κειμηλίου του Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε.

Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου και της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών, ο Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είχα την ευλογία να βρίσκομαι χθες και σήμερα εδώ στη μεγάλη γιορτή, του Αγίου Γεωργίου και στην διοργάνωση μετά από 2 χρόνια  του παραδοσιακού εθίμου Κεσκέκι. Η πάνδημη συμμετοχή πολιτών στις εκδηλώσεις για το 62ο  Κεσκέκι, που αντέχει στο πέρασμα  του χρόνου, δείχνει τους άρρηκτους δεσμούς  που έχουν η σημερινή δεύτερη γενιά Γκιουλμπαξιωτών με τους προγόνους τους που δεν κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα και μαρτύρησαν στην Μικρά Ασία.

Οι  πανηγυρικές ακολουθίες και η περιφορά της εικόνας – κειμήλιο του Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε  συνοδευόμενη από πλήθος πιστών δείχνουν την ιδιαίτερη σχέση που έχουμε εμείς οι Έλληνες με την Ορθοδοξία. Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες ταυτόσημες. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, νομίζω μας έλειψαν αυτές οι εκδηλώσεις χωρίς τους περιορισμούς και χωρίς τα μέτρα που η πανδημία επέβαλε. Βεβαίως, ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, αλλά πια μπορούμε ελεύθερα να γιορτάζουμε τις εορτές μας και να τηρούμε τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν για να διοργανωθεί ξανά, φέτος με εξαιρετική επιτυχία, μετά απουσία 2 ετών λόγω πανδημίας, το πατροπαράδοτο έθιμο Κεσκέκι και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε».

Ο Δήμος Πεντέλης συνδράμει διαχρονικά τους συλλόγους του δήμου μας και φέτος ελήφθη απόφαση να συνδράμει οικονομικά τον Πολιτιστικό  Αγίου Γεωργίου Γκιούλμπαξε για την διοργάνωση του πατροπαράδοτου εθίμου 62ο Κεσκέκι. Ειδικά φέτος που γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή ο δήμος μας έχει προβλέψει ξεχωριστό ποσόν στον προϋπολογισμό του έτους 2022 για διοργάνωση  εκδηλώσεων, που θα προταθούν από τους προσφυγικούς συλλόγους του δήμου μας, για την επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Χρόνια Πολλά σε όλους και σε όλες!».

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.