Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι», υλοποιεί ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών – βιωματικών εργαστηρίων – δράσεων που διοργανώνει και υλοποιεί κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ),  και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, ο ΣΠΑΠ υλοποιεί Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με βιωματικά εργαστήρια, «Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι» σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης διάρκειας δύο εβδομάδων.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και έχει πραγματοποιηθεί σε τρία νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο της Νέας Πεντέλης, στο 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων και στο 5ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι κυρίως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μικρών μας παιδιών σχετικά με την σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα της Προστασίας και της Φροντίδας του Περιβάλλοντος, προκειμένου να κατανοήσουν και να αγαπήσουν τη φύση.

Ειδικότερα, οι μικροί μας μαθητές, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις βιωματικές δράσεις αυτές και να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ενημερώθηκαν καταρχήν για την αξία και την σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν με τα δικά τους χεράκια, σε μία ζαρντινιέρα οπωροκηπευτικά φυτά (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.α), δημιουργώντας και μαθαίνοντας πως να φτιάξουν το δικό τους μικρό μποστανάκι. Το μποστανάκι αυτό, το πήραν μαζί τους, προκειμένου να συνεχίσουν τη βιωματική αυτή δράση, μαθαίνοντας πως να το φροντίζουν στο σπίτι τους προκειμένου να το δουν να μεγαλώνει και να αποδίδει καρπούς.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε:

«Ο ΣΠΑΠ θέλοντας να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει αλλά κυρίως να μοιράσει χαρά, ξεγνοιασιά, διασκέδαση και χαμόγελα στους μικρούς μας φίλους, υλοποιεί το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με βιωματικά εργαστήρια, «Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι» σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης.

Ήδη πραγματοποιήσαμε την δράση αυτή σε τρία Νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο της Νέας Πεντέλης, στο 1ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων και στο 5ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων.

Οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το καθημερινό τους πρόγραμμα στο σχολείο. Ενημερώθηκαν καταρχήν για τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα της Προστασίας και της Φροντίδας του Περιβάλλοντος και κατόπιν δημιούργησαν το δικό τους μοναδικό μποστανάκι, φυτεύοντας με τα μικρά τους χεράκια, σε μια ζαρντινιέρα οπωροκηπευτικά φυτά (ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθάκια, πιπεριές, μελιτζάνες κτλ), το οποίο φεύγοντας πήραν μαζί τους προκειμένου να το φροντίσουν και να το δουν να μεγαλώνει και να αποδίδει καρπούς.

Τα μικρά μας παιδιά αγκάλιασαν τη δράση αυτή, η χαρά και ο ενθουσιασμός στα προσωπάκια τους ήταν τόσο μεγάλος που πιστεύουμε πως βάλαμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σε θέματα που αφορούν  το περιβάλλον αλλά κυρίως μας γέμισε δύναμη για να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μικρούς μας μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Νηπιαγωγείων που αγκάλιασαν και συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στις βιωματικές αυτές δράσεις. Ευχαριστώ επίσης τους εργαζομένους και τους εθελοντές που βοήθησαν για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι δράσεις αυτές.

Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πεντέλης.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την COSMOTE για την πολύτιμη συνδρομή της στην υλοποίηση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, “Φτιάχνω το Δικό μου Μποστανάκι”».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.