Ο Σ.Π.Α.Π. συμμετείχε στην Άσκηση επί χάρτου για σεισμό «Ραφήνα-Πικέρμι 2017»

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) συμμετείχε με κλιμάκιο Εθελοντών και Επικεφαλής τον Πρόεδρό  του και Γενικό Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσση Σιώμο, στην Άσκηση επί Χάρτου για Σεισμό που στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου που πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό και την οργάνωση του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας).

Στην άσκηση συμμετείχαν στο Τραπέζι της Ομάδας Λήψης Αποφάσεων, o Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, ο πρώην Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και Μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΠ Αντώνης Παλπατζής, η Προϊσταμένη Σχεδιασμού της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ασπασία Καραμάνου, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Τζωρτζίνα Λεγάκη, καθώς και εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΕΚΑΒ.

  

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και του Στρατού, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΚΑΒ, στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, στελέχη του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου που ανήκουν στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Κοινωνική Μέριμνα, καθώς και οι Εθελοντικές Ομάδες του ΣΠΑΠ και του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου (ΕΘΟΡΠ).

Το συντονισμό της εκπόνησης και εκτέλεσης της άσκησης είχε από πλευράς ΟΑΣΠ η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης-Πρόληψης, Χρύσα Γκουντρομίχου.

Σύμφωνα με το σενάριο της Άσκησης, οι υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με τη βοήθεια όλων των Εμπλεκομένων Συναρμοδίων υπηρεσιών, Εθελοντών καλούνται να λειτουργήσουν μετά από ένα προσεισμό 4,2 βαθμών της κίμακας Ρίχτερ, αλλά κυρίως μετά από έναν κύριο σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώνεται ημέρα Σάββατο με επικεντρική περιοχή το θαλάσσιο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού, 26 χλμ ΒΑ της Αθήνας και σε εστιακό βάθος 7 χλμ.

Η Άσκηση διήρκησε 3 ώρες και περιελάμβανε 3 φάσεις: α) Αναγγελία Σεισμού και αρχική εκτίμηση της κατάστασης, β) Άμεση απόκριση και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, γ)Βραχεία αποκατάσταση.  Η κάθε ενότητα ξεκίνησε με μια ενημέρωση που συνοψίζει τα κύρια γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση χρονικής περιόδου. Στο τέλος κάθε ενημέρωσης, ο συντονιστής θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς συζήτηση σε κάθε ομάδα εργασίας.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν οι εξής ομάδες

  • Ομάδα εργασίας 1: Ομάδα Λήψης Απόφασης
  • Ομάδα εργασίας 2: Σώματα Ασφαλείας
  • Ομάδα εργασίας 3: Υποδομές
  • Ομάδα εργασίας 4: Υπηρεσίες Υγείας
  • Ομάδα εργασίας 5: Παιδεία και λοιποί εμπλεκόμενοι
  • Ομάδα εργασίας 6: Επιχειρούντες Εθελοντές (όπου συμμετείχε η Εθελοντική Ομάδα του ΣΠΑΠ).

Μετά την ενημέρωση ανά φάσεις οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους ικανό χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να συζητήσουν στις ομάδες εργασίας ώστε να αντιμετωπίσουν το υποθετικό σενάριο της άσκησης. Μετά την συζήτηση στα τραπέζια συνεργασίας ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια της οποίας, ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα εργασίας παρουσίασε μια σύνοψη των δράσεων της ομάδας εργασίας με βάση το σενάριο.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, μετά το πέρας της άσκησης δήλωσε:

«Συμμετείχαμε σήμερα σε μία εξαιρετικά οργανωμένη Άσκηση επί Χάρτου για σεισμό στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου που πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό και την οργάνωση του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας). Συμμετείχαμε βάση σεναρίου, στην ομάδα διοίκησης του Συντονιστικού Κέντρου, που αποτελείτο από την περιφέρεια Αττικής, τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, τον ΣΠΑΠ και το ΕΚΑΒ, καθώς και στελέχη της εθελοντικής ομάδας του ΣΠΑΠ, στο τραπέζι της ομάδας επιχειρούντων εθελοντικών ομάδων κάτω από τις κατευθύνσεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ήταν μία πολύ χρήσιμη εμπειρία για όλους μας, αφού μας έδωσε την ευκαιρία να βιώσουμε από πλευράς υποθετικών περιστατικών, όλα εκείνα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.  Κάναμε μία πρόβα στους ρόλους και τις θέσεις που θα κληθούμε να καλύψουμε τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν.

Η πρόσφατη εμπειρία στη Μάνδρα έδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της με ενότητα αντιμετώπισε δύσκολα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ώρες της θεομηνίας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στην αρχή δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις.  Αυτό έγινε προφανές και στην περίπτωση της πρόσφατης ρύπανσης του Σαρωνικού. Το συμπέρασμα είναι ότι εκτός από την Πυρασφάλεια, όπου οι Δήμοι και οι Εθελοντές έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών το επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσης είναι πολύ χαμηλότερο.

Θα πρέπει λοιπόν πιστεύω, με αφορμή και εφαλτήριο τη σημερινή άσκηση να επανεξετάσουμε την Πολιτική Προστασία σε όλες της τις εκφάνσεις, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο κυρίως σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς το Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλη Μπουρνού, τον Γενικό Γραμματέα Βασίλη Πιστικίδη, τον Αντιδήμαρχο Αντώνη Παλπατζή, την Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τζωρτζίνα Λεγάκη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης-Πρόληψης του ΟΑΣΠ, Χρύσα Γκουντρομίχου, για την άψογη οργάνωση της σημερινής άσκησης.

Να ευχαριστήσω τέλος για τη συμβολή τους στην επιτυχία της άσκησης, όλους τους συμμετέχοντες, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα Σώματα Ασφαλείας, τους υπηρεσιακούς παράγοντες Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, του ΕΚΑΒ, της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τους μάχιμους Εθελοντές που συμμετείχαν στην σημερινή άσκηση».

 

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.