Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο Καρπενήσι

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., Βλάσσης Σιώμος.

Στη Συνεδρίαση που διοργανώθηκε στο Καρπενήσι, προκειμένου να αξιολογηθούν και επί τόπου οι καταστροφές από τις πλημμύρες, τα χιόνια και τις κατολισθήσεις που έπληξαν την περιοχή τον τελευταίο χειμώνα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης όπως: α) οι προϋποθέσεις μετατροπής της ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας, β) η πρόταση για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΥΠ.ΕΣ., Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ΚΕΔΕ και ΙΤΑ, γ) οι προδιαγραφές και ο μηχανισμός οριζόντιας υποστήριξης για τη σύνταξη τοπικών σχεδίων πολιτικής προστασίας στους Δήμους, δ) η εκπαίδευση των εργαζομένων των Δήμων, του συνόλου των αιρετών καθώς και των εθελοντών στην αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, και ε) η δημιουργία ασφαλιστικού κεφαλαίου για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και εγκαταστάσεις των Δήμων. Παράλληλα συζητήθηκαν προτάσεις που υποβλήθηκαν στην ΚΕΔΕ, για την καλύτερη συνεργασία των θεσμών και οργάνων της Πολιτείας που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία και στη συνεχή βελτίωση του βαθμού συντονισμού τους.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., Βλάσσης Σιώμος δήλωσε μετά το τέλος της Συνεδρίασης:

«Το ζήτημα της αδυναμίας χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ των δράσεων Συνδέσμων Δήμων που έχουν συσταθεί στην Αυτοδιοίκηση και έχουν ως αποστολή τους, μεταξύ πολλών άλλων, την πρόληψη και προστασία των δασικών εκτάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου οι Σύνδεσμοι των Δήμων, να αποκτήσουν τη σωστή και αρμόζουσα σε αυτούς μεταχείριση. Θα πρέπει το ζήτημα της συμπερίληψης των Συνδέσμων στους ΚΑΠ να λυθεί άπαξ και δια παντός. Ειδικά για τους ΚΑΠ Πυροπροστασίας, που στην ουσία καταργούνται, από την έλλειψη ρητής διάταξης που θα επιφυλάσσει στους Συνδέσμους την ίδια μεταχείριση με τους Δήμους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς πυροφύλαξη και εν γένει προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, ενάμιση περίπου μήνα από την έναρξή της.

Είναι σε όλους γνωστή η αποδεδειγμένη και μακροχρόνια πορεία έργου των Συνδέσμων, η οποία έχει δικαιώσει την ύπαρξή τους, αφού και σημαντικό έργο παρέχουν και ιδιαίτερα χρήσιμοι είναι με το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν, σε σχέση με τους μεμονωμένους Δήμους, αυτό της Διαδημοτικής Συνεργασίας. Ήρθε η ώρα αυτή η δικαίωση των Συνδέσμων να υπάρξει και νομοθετικά».

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.