Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Εθελοντική Αναδάσωση στην καμένη περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» πραγματοποίησε την 1η Εθελοντική Αναδάσωση την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στην περιοχή που κάηκε από την πυρκαγιά του καλοκαιριού που μας πέρασε και συγκεκριμένα στο χώρο πίσω από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τον ΣΠΑΠ και τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών και παιδιών.

Η Αναδάσωση έγινε με δενδρύλλια βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς λόγω του ότι τα συγκεκριμένα δένδρα είναι βραδύκαυστα, και είχε σαν κύριο στόχο την αποκατάσταση της καμένης περιοχής από την πρόσφατη πυρκαγιά του καλοκαιριού αλλά και την απομάκρυνση καμένων δένδρων και θάμνων από την  περιοχή.

Στη εθελοντική αυτή δράση αναδάσωσης του ΣΠΑΠ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος,  η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχάγια, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς και Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΠ Δημήτρης Λιανός, το 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου, διμοιρία της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων ΕΜΟΔΕ (Δασοκομάντος) με επικεφαλής τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής Π.Σ. Υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, ομάδα από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών με επικεφαλής τον διοικητή Πύραρχο Βασίλη Ζαφείρη, στελέχη και εθελοντές του Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης, οι εθελοντές της Εθελοντικής Δύναμης Δασοπροστασίας Ε.ΔΥ.ΔΑ, πολλοί εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, πάρα πολλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες κα πολλά μικρά παιδιά.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Αντιδήμαρχος Πεντέλης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος δήλωσε κατά τη διάρκεια της δράσης:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε και πάλι ζωή στην περιοχή αυτή που κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου 2022, με τη φύτευση δενδρυλλίων βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς τα οποία είναι κατάλληλα για τον χώρο αυτό και το πιο σημαντικό διότι είναι πολύ πιο βραδύκαυστα δένδρα.

Είμαστε εδώ στην ευρύτερη περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, η οποία είχε και στο παρελθόν αναδασωθεί από τον ΣΠΑΠ και από σήμερα θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε και πάλι το μαύρο τοπίο που υπάρχει, με νέα δέντρα βελανιδιάς, κουτσουπιάς και χαρουπιάς με στόχο να ξαναγίνει πιο πράσινη από ποτέ η περιοχή αυτή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη σημερινή δράση καθώς βλέποντας την συμμετοχή, τον ενθουσιασμό, την ενέργεια και τη χαρά στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων αλλά και εκπροσώπων φορέων της Πολιτείας μας, που ήρθαν σήμερα εδώ για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μαύρου τοπίου, γεμίζουμε και εμείς με δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον το έργο μας. Η βιωματική μάθηση είναι ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσεις τη νέα γενιά, τα παιδιά μας, προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία και τη σημαντικότητα της ύπαρξης του δάσους καθώς και να καλλιεργήσουν  περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά, αγκαλιάζουν τις δράσεις μας και κατανοούν τη σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς.

Εμείς θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες που καταβάλλουμε τόσα χρόνια, προκειμένου να επιτύχουμε το βασικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το ζωντάνεμα του φυσικού πρασίνου και την ανάπλαση του Πεντελικού και Αττικού περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Γενικό Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνο Αραβώση, τον Γενικό Επιθεωρητή Δασών Αττικής Θανάση Ρέππα, τη Δασάρχη Πεντέλης Χρύσα Κύρκου, όλα τα στελέχη του δασαρχείου Πεντέλης και τη Διευθύντρια Αναδασώσεων Αττικής Άννα Βέρδη για τον εξαιρετικό Συντονισμό, που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη εκκίνηση των Αναδασώσεων στην πολύπαθη αυτή περιοχή.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα παιδιά, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, τους αιρετούς, τους εθελοντές και τους εργαζομένους του ΣΠΑΠ και του Δήμου Πεντέλης, το 1ο Συστήμα Αεροπροσκόπων Αμαρουσίου, τη διμοιρία της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων ΕΜΟΔΕ (Δασοκομάντος), τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής Π.Σ. Υποστράτηγο Παναγιώτη Νιάφα, την ομάδα από τον 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, τον διοικητή Πύραρχο Βασίλη Ζαφείρη, τα στελέχη και εθελοντές του Εθελοντικού Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και τους εθελοντές της Εθελοντικής Δύναμης Δασοπροστασίας Ε.ΔΥ.ΔΑ που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί, προκειμένου να ξαναζωντανέψουμε  το Πεντελικό μας».

Από το Γραφείο Τύπου του Σ.Π.Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.