Μήνυμα του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π. και Γενικού Γραμματέα του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσση Σιώμου για την Διεθνή Ημέρα του Βουνού 2017

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας του Βουνού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνοντας το 2003 την 11η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Βουνού είχε σαν σκοπό να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίζει συνεχώς στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ η Διεθνής Ημέρα του Βουνού 2017 αποτελεί μια ευκαιρία για να τονιστεί πώς το κλίμα, η πείνα και η μετανάστευση επηρεάζουν τις ορεινές περιοχές και να διασφαλιστεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών θα ενσωματωθεί στην ατζέντα του 2030 και στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ τα βουνά καλύπτουν περίπου το 22% της επιφάνειας της γης και σε ορεινούς όγκους κατοικεί το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα βουνά παρέχουν τροφή και σε 915 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά και έμμεσα ωφελούν τα δισεκατομμύρια που ζουν κάτω από αυτά, σε χαμηλότερα ύψη.  Τα βουνά παρέχουν το 60-80% των γλυκών υδάτων στον κόσμο – χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατή η αειφόρος ανάπτυξη που αποσκοπεί στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας.

Για εμάς στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, η προστασία του Πεντελικού, του δικού μας Βουνού είναι ο κύριος σκοπός μας.  Για να παραφράσω το εφετινό Μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών «Προσέχουμε το Βουνό» εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια με πολυποίκιλες δράσεις του Συνδέσμου έχουμε σαν αποκλειστικό γνώμονα την αναγέννηση και την αναβίωση της ζωής σε αυτό.  Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ορίζοντα το, να επαναφέρουμε τη χλωρίδα και την πανίδα που προϋπήρχε, να κάνουμε και πάλι το βουνό πράσινο, καταφύγιο ανάσας και ζωής, ακριβώς όπως το γνωρίσαμε προ δεκαετιών».

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.