Μήνυμα του Προέδρου του ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμου για την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Στη σύγχρονη εποχή η εθελοντική προσφορά έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του Κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς. Ο εθελοντισμός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συμμετοχής του πολίτη στα κοινά αλλά και ένα αντίδοτο στην εσωστρέφεια, στην αποξένωση και στον ατομισμό. Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής, που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συλλογική συμμετοχή. Είναι η αυθόρμητη και ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπινης ενέργειας και η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, που μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους.

Είναι σαφές ότι σε μια εποχή που μαστίζεται από την οικονομική ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο ρόλος του εθελοντισμού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος και σημαντικός. Και καθίσταται ακόμη σημαντικότερος σε μία περίοδο κρίσης, σαν αυτή που περνάει η χώρα μας, διότι ο εθελοντισμός ως μια γνήσια κοινωνική λειτουργία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Απαιτείται όμως η δημιουργία ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, το οποίο θα εξορθολογήσει την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και το οποίο θα καθορίσει με σαφήνεια τις χρηματοδοτήσεις εθελοντικών δράσεων, με παράλληλη κατοχύρωση της εργασιακής και ασφαλιστικής κάλυψης των εθελοντών. Τέλος θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά προωθώντας τις ιδέες και τα ιδανικά του εθελοντισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε τα μικρά παιδιά, να εξοικειωθούν με τις συλλογικές κοινωνικές δράσεις.

Για εμάς στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, ο εθελοντισμός βασικά επικεντρώνεται στη φροντίδα, την προστασία και την αφοσίωση στο πράσινο και στο περιβάλλον του Πεντελικού βουνού που μας περιβάλλει. Παράλληλα όμως, θεωρούμε ηθική μας υποχρέωση και επιτακτική ανάγκη να διευρύνουμε το έργο που σήμερα επιτελούμε με εντατικότερους ρυθμούς και επέκταση σε νέους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι ο κοινωνικός τομέας, μέσα από την προσπάθεια για ανακούφιση με όποιο τρόπο μπορούμε των αδύνατων κοινωνικών ομάδων, κατεύθυνση στην οποία λειτουργούμε τον τελευταίο καιρό και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε όσο υπάρχει ανάγκη».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.